WHO lanceert netwerk om digitale gezondheidsoplossingen te promoten

Dit initiatief, dat het “Strategic partners’ initiative for data and digital health” wordt genoemd, brengt de 53 lidstaten van de Europese regio van de WHO samen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, evenals verschillende spelers in de digitale gezondheidssector. Tot deze partners behoren intergouvernementele, gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties, WHO-samenwerkingscentra die gespecialiseerd zijn in gegevens en digitale gezondheid, evenals de particuliere sector en academische instellingen.

Dr. Hans Henri P. Kluge, regionaal directeur van de WHO voor Europa, zei tijdens het lanceringsevenement in Kopenhagen: “Ons gezamenlijke doel is om een nieuwe dialoog tot stand te brengen door belanghebbenden te betrekken bij de meest kritieke kwesties. Geen enkele entiteit kan alleen het potentieel van digitale gezondheidstechnologieën en -gegevens volledig benutten. Via dit platform kunnen we samenwerken om ervoor te zorgen dat de waarden van rechtvaardigheid en mensenrechten de kern vormen van gezondheidszorgstelsels in het digitale tijdperk."

Gedeelde uitdagingen en een gemeenschappelijke visie
Hoewel veelbelovend, worden digitale oplossingen voor de gezondheidszorg in verschillende landen in de regio nog steeds geconfronteerd met financiële, technische en bestuurlijke obstakels. Uit het WHO-rapport “ Digital health in the WHO European Region: the road to engagement and transformation ” blijkt dat slechts 2% van de nationale gezondheidsbudgetten wordt besteed aan digitale transformatie
, in de weinige landen die deze gegevens hebben gerapporteerd. Bovendien heeft slechts 35% van de lidstaten een beleid voor het gebruik van megadata en geavanceerde analyses. De bezorgdheid over vertrouwelijkheid en veiligheid blijft groot onder patiënten en zorgverleners.


Vier gespecialiseerde werkgroepen
Om deze kwesties aan te pakken heeft het SPI-DDH vier gespecialiseerde werkgroepen gevormd:

  1. Vergroten van capaciteit en toegang tot zorg door digitalisering en verantwoorde artificiële intelligentie.
  2. Het benutten van digitale gegevens en technologieën om zorg en preventie dichter bij huis te brengen.
  3. Het bevorderen van een ecosysteembenadering van standaarden en interoperabiliteit in de gezondheidszorg.
  4. Het versterken van de volksgezondheid met een focus op geestelijke gezondheid en zorgprofessionals.

Dr. Natasha Azzopardi-Muscat, directeur van de WHO/Europe Division of Country and Systems Health Policy, is vol vertrouwen over de toekomst: “De diversiteit aan expertise en de discussies die we voeren bevestigen voor mij dat we op de goede weg zijn om robuuste, patiëntgerichte gezondheidssystemen op te bouwen in het digitale tijdperk.”


Toekomstperspectieven
Het werk van het SPI-DDH zal worden geleid door de prioriteiten van de lidstaten en worden ondersteund door het meest recente wetenschappelijk onderzoek en de meest recente praktijkervaring. Dit initiatief sluit aan bij de WHO Global Strategy for Digital Health 2020-2025 en het Regional Action Plan for Digital Health in the European Region 2023-2030, met als doel veerkrachtige en geïntegreerde gezondheidssystemen op te bouwen.
Met dit netwerk hoopt de WHO een omgeving te creëren waarin digitale gezondheidstechnologieën kunnen floreren, en ervoor te zorgen dat rechtvaardigheid en mensenrechten centraal blijven staan in deze digitale evolutie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.