Wat zijn de obstakels voor technologische vooruitgang in de gezondheidszorg in Europa? (Rapport)

Door de snelle ontwikkeling van medische en digitale technologieën wordt de Europese gezondheidszorg geconfronteerd met een groeiende kloof op het gebied van vaardigheden. Een nieuw rapport, het resultaat van de samenwerking tussen de WorkInHealth Foundation en het Europees Investeringsfonds, belicht de kritieke hiaten en stelt oplossingen voor om groei en innovatie op dit vitale gebied te ondersteunen.

De WorkInHealth Foundation, opgericht door EIT Health in samenwerking met het Europees Investeringsfonds (EIF), heeft een rapport gepubliceerd over de vaardigheidskloof in de Europese gezondheidszorg. Het rapport, dat is opgesteld door Ernst & Young (EY), is gebaseerd op een enquête onder 472 managers van durfkapitaalfondsen van 371 in de EU gevestigde bedrijven. Het analyseert de huidige vaardigheidstekorten en stelt oplossingen voor om organisaties te helpen een vaardig en flexibel personeelsbestand op te bouwen.

Tekort aan talent
Het tekort aan talent, met name in opkomende en veelgevraagde gebieden zoals innovatie, business en digitale vaardigheden, vormt een bedreiging voor de duurzaamheid en het groeipotentieel van de gezondheidszorgsector. Het is daarom cruciaal om dit tekort aan te pakken. De WorkInHealth Foundation werkt aan het overbruggen van deze kloof door middel van activiteiten gericht op vier belangrijke gebieden: anticiperen, aantrekken, opleiden en verbinden.
"Als Europa een levendige en duurzame gezondheidszorgsector wil behouden die voorop kan lopen in innovatie, moeten we de uitdaging aangaan om het beste talent te werven en op te leiden," zegt Céline Carrera, voorzitter van de WorkInHealth Foundation.

Een rapport over de vaardigheidskloof
Dit rapport belicht de kritieke tekorten aan vaardigheden in de gezondheidszorgsector, met name in de subsectoren biotechnologie, medische technologie en digitale gezondheid. Het is gebaseerd op verschillende perspectieven van durfkapitaalbedrijven, start-ups en deskundigen uit de sector en benadrukt dat deze tekorten dringend moeten worden aangepakt om innovatie en concurrentievermogen te behouden. Jean-Marc Bourez, CEO van EIT Health: "Deze studie belicht de uitdagingen op het gebied van talent in de gezondheidszorg. De gepubliceerde informatie zal helpen om een duurzamer en veerkrachtiger Europees gezondheidszorgsysteem vorm te geven."

Analyse en aanbevelingen
Het rapport combineert kwantitatieve en kwalitatieve analyses van durfkapitaalbedrijven, start-ups en experts uit de sector. Het onderzoekt tekorten aan vaardigheden, met name op het gebied van biotechnologie, medische technologie en digitale gezondheid. Het belicht ook de relatie tussen investeerders en start-ups rond het ontwerp en de evaluatie van talentstrategieën, evenals technologische vooruitgang die een productievere en transparantere investeringsrelatie bevordert.
Diversiteit in Europese startende healthtechbedrijven wordt ook onderzocht. Hoewel de verschillen tussen mannen en vrouwen minder groot zijn in de gezondheidstechnologie, moet diversiteit nog steeds worden gehandhaafd en ontwikkeld. Het rapport identificeert vijf kritieke hiaten in zachte vaardigheden: leiderschap en people management, ondernemersvaardigheden, strategische planning, communicatievaardigheden en bedrijfsontwikkeling. Er worden ook drie grote lacunes in technische vaardigheden genoemd: technische vaardigheden en STEM-expertise, vaardigheden op het gebied van gegevensanalyse en vertrouwdheid met regelgeving.

Strategieën om de hiaten op te vullen
Om deze hiaten op te vullen, worden vijf belangrijke strategieën genoemd: werving, uitbesteding, training, talentbehoud en mentoring. "Ons doel is om innovatie en duurzaamheid in de gezondheidszorg te stimuleren door de behoeften van de sector af te stemmen op professionele ontwikkeling. Dit rapport is een belangrijke stap om inzicht te krijgen in de belemmeringen voor vooruitgang in de Europese gezondheidsinnovatiesector," voegt Céline Carrera toe.

> Lees het volledige rapport

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.