Erik Schokkaert vanaf 1 juni voorzitter Commissie Gezondheidszorgdoelstellingen

Het stond in de sterren geschreven en was onlangs nog eens aangekondigd door minister Vandenbroucke himself: Prof. em. Erik Schokkaert (faculteit economie KU Leuven) zit de nieuwe Commissie Gezondheidszorgdoelstellingen voor. Zijn benoeming, die ingaat vanaf 1 juni, verscheen vandaag in Het Staatsblad.

Minister Vandenbroucke alludeerde er onlangs nog op bij de viering van 60 jaar Riziv: het huidige overleg noemde hij te vrijblijvend ten aanzien van de vraag wat echt prioritaire gezondheidsdoelstellingen zijn. Zijn recept: de Commissie voor Gezondheidszorgdoelstellingen die hij onlangs boven de doopvont hield, met als pas benoemde voorzitter Prof. Erik Schokkaert.

“In de toekomst zal deze Commissie voor het begin van elke nieuwe regeerperiode prioritaire gezondheidszorgdoelstellingen voorstellen voor de hele regeerperiode. De Commissie moet het lopende beleid ook jaar na jaar evalueren op basis van gezondheidszorgdoelstellingen.” De vrees van de Algemene Raad dat de commissie het gras voor zijn voeten zal wegmaaien, wuifde Vandenbroucke weg: “De commissie zal een sterke en proactieve rol spelen, maar de ultieme beslissingsbevoegdheid blijft bij de Algemene Raad.”

Maar al vanaf het begin van zijn legislatuur kondigde Vandenbroucke de opstart aan van twee bijkomende task forces: de task force doelmatige zorg onder leiding van dr. Manfredi Ventura (voorzitter van de vereniging van Franstalige hoofdartsen); en de task force dynamisch meerjarig budgettair kader onder leiding van Prof. Em. Erik Schokkaert. Dit culmineert nu dus in de Commissie Gezondheidszorgdoelstellingen. Professor emeritus Erik Schokkaert beklemtoonde dat in het systeem veel meer flexibiliteit ingebakken moet worden.

Prof. Schokkaert wordt dus benoemd in de hoedanigheid van voorzitter van de Commissie voor gezondheidszorgdoelstellingen (Riziv), en wel vanaf 1 juni 2024.

> “Riziv, word een innovatiehub” (Frank Vandenbroucke)

> Overlegmodel verbreden om silowerking te counteren

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.