Imeldaziekenhuis naar gloednieuw patiëntgericht en duurzaam dagziekenhuis

Na een intense periode van plannen, bevragen en overleggen kan het Imeldaziekenhuis te Bonheiden officieel starten  met de bouw van een gloednieuw dagziekenhuis. Nu de bouwvergunning in orde is, zal het huidige, tijdelijke gebouw afgebroken worden en plaatsmaken voor een patiëntgericht en duurzaam dagziekenhuis. Daarmee wil Imelda ook in de toekomst blijven inspelen op de toegenomen vraag naar ambulante zorg, waarbij patiënten na een ingreep dezelfde dag nog naar huis kunnen.

Door de grote shift van klassieke hospitalisatie naar daghospitalisatie bereikte het huidige chirurgisch dagziekenhuis van het Imeldaziekenhuis de grens van zijn capaciteit. Vandaag start de bouw van een gloednieuw patiëntgericht en duurzaam dagziekenhuis.

In het nieuwe dagziekenhuis van Imelda zullen dagchirurgie en ambulante diensten zoals endoscopie en de pijnkliniek samengebracht worden op één toegankelijke locatie, net naast het hoofdgebouw van het ziekenhuis. In het gebouw komen vier extra operatiezalen voor dagchirurgie die geleid worden door een apart team, maar wel nog steeds in verbinding staan met het centrale operatiekwartier. Bovendien zal er in het dagziekenhuis een nieuwe werkwijze gehanteerd worden die onder meer zorgt voor snellere doorlooptijden voor de patiënt.

"Vlotter verloop"

Philip Rijkers, medisch directeur van het Imeldaziekenhuis, licht de voordelen van het nieuwe dagziekenhuis toe:

“Eerst en vooral zal dit nieuwe dagziekenhuis ervoor zorgen dat wachttijden tot een minimum beperkt worden. Patiënten komen op afroep waardoor ze kort voor hun behandeling aankomen. Het volledige traject dat de patiënt aflegt, zal visueel opvolgbaar zijn voor de zorgverleners in het dagziekenhuis. Zo zal op elk moment duidelijk zijn waar de patiënt zich bevindt en kan de begeleider of de contactpersoon van de patiënt via sms op de hoogte gebracht worden van zodra de patiënt na behandeling of ingreep terug op de kamer komt."

"Daarnaast is een grote meerwaarde van ons nieuwe dagziekenhuis dat alle stappen van de behandeling op één locatie kunnen gebeuren. De patiënt moet zich tijdens zijn dagopname niet meer verplaatsen naar een andere afdeling binnen het ziekenhuis. Daarenboven zal het gebouw zich vlak naast de parking bevinden. Dat alles draagt bij aan een vlotter verloop van het dagziekenhuisbezoek en een aangenamere ervaring voor de patiënt.”

Het gebouw zal bestaan uit een kelder en drie bouwlagen, die een totale oppervlakte van 4.500 m² hebben. In de kelder komen alle technische installaties.

  • Op het gelijkvloers worden het onthaal, de behandelkamers en de pijnkliniek voorzien. In deze behandelkamers kunnen kleine niet-chirurgische ingrepen worden uitgevoerd waarvoor de patiënt niet lang in het dagziekenhuis moet blijven.
  • Op de eerste verdieping komen vier moderne operatiezalen waar standaardoperaties uitgevoerd kunnen worden. Hier kunnen ook alle pre- en postoperatieve onderzoeken gebeuren.
  • Op de tweede verdieping zal de dienst gastro-enterologie huizen met vier endoscopiezalen en één bronchoscopiezaal. De volledige voorbereiding en ontwaakruimte komen ook op deze verdieping.

Bij de plannen voor het nieuwe dagziekenhuis werd rekening gehouden met de mening van patiënten en medewerkers. Het nieuwe dagziekenhuis zo goed mogelijk aanpassen aan de noden van wie er werkt en er als patiënt verblijft, was topprioriteit. De directie en de artsen bepaalden op basis hiervan de noden van de nieuwbouw.  

“Het is belangrijk dat we zowel voor onze patiënten als onze medewerkers een efficiënte, maar ook hartelijke omgeving creëren. Uit de patiëntenbevraging kwam naar voor dat vlot parkeren, minimale wachttijden en het gevoel dat je steeds geholpen wordt prioritair zijn. Dat werd natuurlijk meegenomen in de plannen voor het nieuwe dagziekenhuis,” zegt Stefaan Claeys, facilitair directeur van het Imeldaziekenhuis.

Daarnaast werd er gekeken naar de verwachte toename van patiënten in de komende 10 à 15 jaar. In 2023 werden in het Imeldaziekenhuis 10.335 ambulante ingrepen uitgevoerd. Het dagziekenhuis is voorzien op een groei van 30% aan ingrepen op dagchirurgie. 

Duurzaamheid

Naast aandacht voor patiënt en medewerker speelt duurzaamheid een belangrijke rol.  “Wij zijn een ziekenhuis in een mooie groene omgeving. Duurzaamheid dragen we dan ook hoog in het vaandel.  Het gebouw is voorzien van energiezuinige koeling en verwarming door middel van een BEO-veld, waarbij energie tijdelijk ondergronds wordt opgeslagen in een boorgat. Ons nieuwe dagziekenhuis zal bijna energieneutraal zijn,” benadrukt Stefaan Claeys. Door de modulaire bouw kan het nieuwe dagziekenhuis in de toekomst ook relatief gemakkelijk aangepast en uitgebreid worden.

(Buitenkant ziekenhuis, HASA-architecten)

Voor het ontwerp werd gekeken naar de unieke groene omgeving van het ziekenhuis: het gebouw zal parallel staan met de bestaande bomendreef en vanuit verschillende ruimtes uitkijken op het groen. De inrichting van dit nieuwe dagziekenhuis zal een verbinding zijn met de mooie groene omgeving: veel hout, veel licht en verwijzingen naar het bosrijke domein waarop het ziekenhuis is gelegen. Ook een inrichting die rust uitstraalt door het gebruik van zachte kleuren en lichte materialen. Dat alles zal bijdragen aan een rustgevende sfeer voor patiënten en medewerkers. 

Om het huidige gebouw te kunnen afbreken, heeft het dagziekenhuis tijdelijk een nieuw onderkomen gekregen binnen het ziekenhuis. Daar wordt de nieuwe werkwijze al volop getest, zodat die geëvalueerd en verder verfijnd kan worden. “We gaan na of de nieuwe werkwijze in het dagziekenhuis voordelig is voor onze patiënten én werkbaar voor onze medewerkers,” zegt Philip Rijkers. “Zo zal wanneer het gebouw af is, ook de nieuwe werking op punt staan.”

Financiering artsen

De bouw van het nieuwe dagziekenhuis wordt volledig gefinancierd met eigen middelen van het Imeldaziekenhuis en zijn artsen. “Om patiënten ook in de toekomst de beste zorg te kunnen bieden, investeren we in totaal 30 miljoen euro in de bouw van het nieuwe dagziekenhuis,” zegt Stefaan Claeys. “Nu de bouwvergunning in orde is, kan het project echt van start gaan. We zijn zopas begonnen met het leegmaken van het oude gebouw en begin volgende week wordt dit stuk voor stuk weggenomen.” Het nieuwe dagziekenhuis zal begin 2026 operationeel zijn.

(Op de foto: links Stefaan Claeys, rechts Philip Rijkers)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.