Inhuldiging nieuwe huisartsenpost UMC Sint-Pieter

Vorige week huldigden de Garde Bruxelloise-Brusselse Wachtdienst (GBBW) en het UMC Sint-Pieter officieel de wachtpost (WP) in op de site van het MIA-centrum, vlakbij de spoedgevallendienst aan de Hallepoort. Deze tweede WP in Brussel 1000 is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de huisartsgeneeskunde en de spoedgevallendienst van het UMC Sint-Pieter.

Bij de inhuldiging slaakte dr. Michel De Volder, voorzitter van de Fédération des Associations de Médecins Généralistes de Bruxelles (FAMGB), een zucht van verlichting: “Ziekenhuizen zijn zich ervan bewust dat ze moeten evolueren en de dialoog moeten aangaan met de eerste lijn. Als huisartsen zijn we ons ook bewust van de noodzaak om partnerschappen aan te gaan met ziekenhuizen. Daarom hebben we dit project nooit opgegeven. We hebben onze Nederlandstalige collega's en het Riziv kunnen overtuigen. We konden rekenen op een uitstekende samenwerking met het Sint-Pietersziekenhuis. We hebben nu zes wachtposten in Brussel."

“Dit soort projecten maakt het mogelijk om echte schaalvoordelen te realiseren dankzij de nabijheid van het ziekenhuis voor bepaalde onderzoeken.”

Het is echter niet allemaal van een leien dakje gegaan: “Ik wil de federale minister van Volksgezondheid eraan herinneren dat ons project op een obstakel is gestuit: de kwestie van de financiering. Het BFM (Budget Financiële Middelen) is een handicap voor het maken van afspraken met ziekenhuizen omdat het een integraal onderdeel is van de financiering. Dat maakt het moeilijk om effectief samen te werken met hulpdiensten. Ik roep dus op om hierover na te denken."

Financiering: Vandenbroucke reageert

Een oproep die gehoord is, maar nog niet volledig behandeld. Frank Vandenbroucke, die aanwezig was bij de inhuldigingt: “Ik ben erg blij met deze samenwerking tussen huisartsen en ziekenhuizen en ik ben me bewust van de moeilijkheden die ze hebben ondervonden om een dergelijk project tot een goed einde te brengen. Als het gaat om de financiering van een dergelijk project, is er geen pasklaar antwoord, maar ik denk dat een van de doelstellingen van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering is om de samenwerking bij dit soort projecten te vergemakkelijken. Zelfs als het gaat om samenwerking tussen ziekenhuizen, moet toekomstige financiering blokkades vermijden. Ik ben me ervan bewust dat financiering 'obscuur' is en dat het bepaalde samenwerkingen nog steeds kan belemmeren of bemoeilijken."

“We bevinden ons in een gunstig momentum dat dit soort samenwerking, maar ook andere, zou kunnen vergemakkelijken en mogelijk maken.”

"Het werkt in Vlaanderen"

Dr. Els Van Hooste, voorzitter van BHAK (Brusselse Huisartsenwachtpost), wees erop dat “dit project heel belangrijk is voor het werk van huisartsen op het terrein. In Vlaanderen werkt het ook in andere steden zoals Mechelen, Brugge en Turnhout. Er zijn echter nog steden waar de samenwerking tussen huisartsen en ziekenhuizen nog niet optimaal is, zoals Brussel."

Eerder dit jaar moest de tweetalige huisartsenwachtpost in het UZ Brussel in Jette dicht: de vzw Brusselse Wachtdienst oordeelde dat er te weinig volk kwam.

Door de lage opkomst raakten de mensen aan het onthaal van de wachtpost en de huisartsen gedemotiveerd, verklaarde Els Van Hooste toen aan Bruzz. “Het werkte niet op die plek en we beseften dat het ook op lange termijn niet zou werken.”

Ter herinnering: op 14 februari 2022 kwam de samenwerking tussen het UMC Sint-Pieter en de Garde Bruxelloise - Brusselse Wachtdienst (GBBW) tot stand, na enkele maanden van besprekingen. De GBBW heeft de aanwezigheid van dienstdoende huisartsen op de spoedgevallendienst van het UMC mogelijk gemaakt.

Met meer dan 2.000 patiënten in behandeling in 2022, en meer dan 4.000 in 2023, en met de instemming en steun van het Riziv, is er sinds 1 juli 2024 een nieuwe huisartsenpost. In deze gebouwen zal GBBW zijn rol als wachtdienst vervullen en bepaalde patiënten rechtstreeks ontvangen van de spoedgevallendienst van het UMC om een verplaatsing naar de spoedgevallendienst te vermijden wanneer dat niet nodig is.

"Ziekenfondsen moeten meer doen voor patiënten"

Tot slot was de Brusselse burgemeester Philippe Close enthousiast: “Dit is een fundamentele stap. We weten dat te veel patiënten geen gmd hebben. De ziekenfondsen hebben de verantwoordelijkheid om hun leden te wijzen op het belang van dit systeem. Als ondervoorzitter van Solidaris wil ik u eraan herinneren dat de mutualiteit een patiëntenvereniging is. Zij moet patiënten helpen om hun gmd of huisarts te vinden. Deze nieuwe dienst vermindert de kosten voor de volksgezondheid. Vandaag, meer dan ooit met de ontwikkeling van de ambulante zorg, bevinden we ons in een gezondheidszorg die steeds meer onderling verbonden is, ten voordele van de patiënt.”

> WP Brussel 1000 / UMC Sint-Pieter Hoogstraat 290 Brussel Tel: 02/201 22 22
Openingsuren: Weekdagen van 18u tot middernacht - Weekend en feestdagen van 8u tot middernacht

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.