De drie zorgkoepels, Zorgnet-Icuro, VVSG en VLOZO, hechten belang aan transparantie: de inspectieverslagen in de WZC's zijn sinds 1 maart openbaar. Ze hopen dat burgers, toekomstige bewoners en hun naasten zo meer inzicht krijgen in de naleving van de erkenningsnormen in de Vlaamse woonzorgcentra. Maar: "De verslagen zijn geen Tripadvisor."
In feite gaat het om interne bestuurlijke documenten bedoeld voor handhaving. Toch heeft iedereen het recht om ze in te kijken (en dus hadden ze eigenlijk al eerder openbaar moeten zijn volgens de zogenaamde wet van openbaarheid van bestuur en toegankelijk voor iedere burger).
Anderzijds zijn ze zijn eigenlijk niet bedoeld als leidraad voor het kiezen van een woonzorgcentrum. "Als dit zo zou zijn, dan is een vertaling nodig naar begrijpbare documenten en is woord en wederwoord noodzakelijk. Inspectieverslagen online plaatsen, vraagt daarom om een duidelijk kader en duiding over de inhoud", aldus de koepelorganisaties.
De huidige publicaties vragen inderdaad om nadere toelichting voor wie hieruit conclusies wil trekken, zoals we zelf konden vaststellen. Ook de toegankelijkheid lijkt tamelijk omslachtig voor Jan-met-de-pet. Zie bijvoorbeeld het verslag 'Inspecties in de sector gehandicaptenzorg met focus op COVID-19-gerelateerde elementen Eindrapport over de periode juli 2020 - maart 2021', op zich nochtans interessant, bijvoorbeeld wat het bezoekrecht betreft.
Medicatieveiligheid is werkpunt
De verslagen nu op de site zijn de weergave van inspecties in woonzorgcentra die plaats vonden tijdens de vierde coronagolf tussen 30 september 2021 en 28 februari 2022. "Het is belangrijk duidingen en nuanceringen als deze te maken en mee te geven. Ook omdat we als sector zelf veel uit deze verslagen kunnen leren. De huidige verslagen tonen bijvoorbeeld aan dat de medicatieveiligheid een werkpunt is", geven de koepelorganisaties zelf toe.
"Ook stellen we bijvoorbeeld vast dat digitalisering een duwtje in de rug kan zijn om de zorg nog beter en efficiënter te documenteren en op te volgen. Met als resultaat dat je als professional in de zorg meer tijd kan spenderen aan de bewoner zelf. Het biedt de kans aan het woonzorgcentrum om bewoners en hun familie te informeren over de zorg waarmee ze de bewoners omringen."
Wie nog meer verwacht op dit vlak, moet uiteraard ook beseffen dat dan een uitbreiding nodig is van de inspectieteams en een aanpassing van het inspectieconcept, wat de koepels bepleiten: "Pas dan kan het een toekomstige bewoner helpen de juiste keuze te maken voor een woonzorgcentrum."
Benieuwd of minister Beke daar oren naar heeft.
"Door de toenemende complexiteit van de zorg dienen woonzorgcentra ook in te zetten op specialistische medewerkers zoals voor wondzorg, palliatieve zorg, infectiepreventie. Dit veronderstelt aangepaste personeelsnormen en de bijhorende financiering", luidt het nog.
Ook op federaal vlak is er blijkbaar nauwelijks enige gevoeligheid aanwezig om te streven naar meer transparantie. Een mooi staaltje daarvan was recent nog de reactie van Sciensano en zijn directeur Christian Leonard. Het kwam hem op een juridisch conflict te staan met de vzw Legal Hearts.