Internationale award voor ESG-inspanningen Maria Middelares

Jaarlijks reikt de internationale ziekenhuisfederatie IHF awards uit die wereldwijd bijzondere inspanningen rond kwaliteit, efficiëntie en duurzaamheid bekronen. Voor deze editie werden maar liefst 500 dossiers ingediend vanuit 37 landen voor zeven categorieën. Maria Middelares viel in de prijzen en kreeg brons voor de Ashikaga-Nikken Excellence Award voor Low-Carbon Healthcare.

De Awards Commissie, bestaande uit gezondheidszorgleiders van over de hele wereld, beoordeelde de inzendingen onder meer op originaliteit en innovatie, beoogde impact, schaalbaarheid en wetenschappelijke basis. De award die Maria Middelares te beurt viel, erkent innovatieve benaderingen die bijdragen aan duurzame gezondheidszorg, koolstofuitstoot verminderen, milieuvriendelijkheid bevorderen en het welzijn van patiënten, medewerkers en de maatschappij verbeteren. 

Vandaag zorgen voor morgen 

In 2022 integreerde Maria Middelares duurzame gezondheidszorg in de strategische doelstellingen. Een grondige analyse bracht in kaart waar de grootste opportuniteiten liggen, met de meeste impact op patiënten, gemeenschap en milieu. Onder het motto “Vandaag zorgen voor morgen” krijgen de ESG-principes sindsdien verder gestalte. Mooi voorbeeld daarvan zijn de dagelijkse inspanningen voor een stimulerende werkomgeving waar iedereen welkom is. Daarvoor ontving Maria Middelares al erkenningen als Top Employer en het referentiebewijs Inclusief Ondernemen. 

Geoptimaliseerd energieverbruik

In deze Award van IHF ligt de focus op de structurele inspanningen voor een duurzame omgeving. Onder leiding van het Greenteam en ondersteund door de stuurgroep E, gaan medewerkers op alle niveaus aan de slag om zo veel mogelijk milieubewuste praktijken te integreren. Het betreft initiatieven die ertoe bijdragen om het energieverbruik te optimaliseren, de afvalproductie te reduceren en de koolstofuitstoot te verminderen. 

“We willen onze verantwoordelijkheid nemen en samen bouwen aan een groenere en gezondere toekomst. Het streven naar duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, het verbetert de patiëntenzorg en bouwt mee een gezondere, groenere gemeenschap. De IHF Awards sensibiliseren zorgorganisaties wereldwijd om duurzaam om te springen met mensen en middelen, en stimuleren de uitwisseling van good practices. Het is een eer om als Belgisch ziekenhuis mee erkend te worden voor onze inspanningen.” (Prof. Pascal Verdonck, voorzitter bestuursorgaan Maria Middelares) 

“Onze strategie wordt weerspiegeld in concrete acties op verschillende gebieden: van onze energie-efficiënte infrastructuur en duurzame initiatieven voor woon-werkverkeer tot initiatieven voor afvalvermindering en recycling. Mede dankzij het multidisciplinaire 'Greenteam', dat het motto 'vandaag zorgen voor morgen' belichaamt, worden deze initiatieven in de praktijk gebracht. Het betreft een gezamenlijke inspanning, met betrokkenheid en bevlogenheid van bestuur tot medewerkers.” (Christophe Mouton, CEO Maria Middelares) 

Over IHF 

De International Hospital Federation (IHF) is een wereldwijde organisatie die ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen vertegenwoordigt. Hun doel is de kwaliteit en efficiëntie van de gezondheidszorg te verbeteren. Met de jaarlijkse awardsuitreiking stimuleert IHF internationale kennisdeling en samenwerking. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.