In Nederland rees kritiek tegen softwareleverancier voor ziekenhuizen ChipSoft die te duur zou zijn. Dat op basis van een onderzoeksrapport. NRC berichtte erover. In België werkt onder meer AZ Delta met ChipSoft. Een reactie van CEO Johan Hellings.
“Onze ervaring: we schreven in 2016 een openbare aanbesteding uit zoals het hoort", aldus Hellings. "We hebben alle leveranciers geëvalueerd op functionaliteit en op kosten. Vervolgerns gingen we een contract aan. Een transparant dossier is dat.”
“Ik heb het artikel met kritiek op het zogenaamde ‘te dure’ ChipSoft uiteraard gelezen. Over de prijszetting in Nederland kan ik me niet uitspreken maar wat ons betreft is alles op een faire wijze gegaan in een volledige transparantie van een publieke aanbesteding.”
Fuik
De kritiek luidde ook dat Chipsoft werkt als een fuik: je stapt er tegen een interessante prijs in, maar eens dat je gebonden bent aan het systeem, stijgt de prijs.
“Daar schrik ik ook wat van. Je hebt twee aspecten: de offerte of de aanbesteding, het traject. Dat hebben we met onze artsen en medische raden geëvalueerd. En twee: het contract zelf waarin niet alleen de basisconfiguratie zit die je nodig hebt, maar ook de bijkomende functionaliteiten, koppelingskosten,… En de prijzen zijn daar zeer transparant."
"Natuurlijk kun je je op een gegeven moment afvragen of je nog de keuze hebt, dat is eigen aan de softwarewereld. Maar wij beklagen ons het contract dat we met ChipSoft aangingen geenszins. Het wordt correct uitgevoerd. Uiteraard kunnen bij elke leverancier nog een aantal zaken beter.“
Engineer meets Physician
Johan Hellings kijkt ook uit naar de lancering van het leer- en innovatiecentrum RADar, door Covid even vertraagd maar nu toch nakend.
Samen met de start is ook een hoogstaand congres gepland onder de vlag: Engineer meets Physician (EmP). RADar positioneert zich zo in een provincie die geen universiteit heeft als een soort ‘kenniscentrum’, maar dat hoeft geen problemen op te leveren met de universitaire ziekenhuizen: “We hebben een mooi partnerschap met UZ Gent en UZ Leuven en we stellen dat ook voor bij de lancering van RADar omdat we die beide universiteiten koesteren voor hun sterke punten. Net daarom hebben we er een constructieve samenwerking mee. Maar het feit dat ze niet in onze provincie aanwezig zijn, geeft ons precies enkele bijkomende mogelijkheden.”
Meer info over het congres vindt u hier.
> 'Ziekenhuizen vinden ChipSoft te duur' (NRC)