Kliniek Sint-Jan overwoog fusie met EuropaZiekenhuizen

Binnen het in 2020 opgerichte locoregionale netwerk van klinische ziekenhuizen H.uni werd een fusie met de Europaziekenhuizen en kliniek Sint-Jan overwogen, maar dat leidde tot hiertoe niet tot het verhoopte resultaat, staat te lezen in het jaarverslag van Kliniek Sint-Jan. Dat had overigens geen gevolgen voor samenwerkingen tussen de twee instellingen. Er werden verder interne akkoorden gesloten over de honoraria voor personeelsleden van de Kliniek en over een nieuwe categorie ziekenhuisartsen.

Synergieën en samenwerkingsverbanden zijn samen met kostenbesparingen vaak voorkomende termen in het jaarverslag, want ook Kliniek Sint-Jan kan er niet omheen: creativiteit en betrokkenheid moet de instelling aan de dag leggen om haar toekomst op de lange termijn te consolideren

Kosten werden uitgespaard door bijvoorbeeld apparatuur te delen bij de radiotherapie of bij de urologie met robotchirurgie, en de efficiëntie van behandelingen werd vergroot door kennis te delen.

Efficiëntie werd ook nagestreefd door  een nieuw geïntegreerd elektronisch patiëntendossier (EPD).

Nieuwe AMO-software werd ingevoerd voor magistrale bereidingen voor een betere kwaliteitscontrole.

Op het vlak van de radiologie zal een nieuw mammografietoestel worden toegevoegd aan het dienstenaanbod van de borstkliniek. Bovendien zal een nieuw loket worden gecreëerd om de stroom voor MRI-scans op te vangen.

Telefoonlijn voor verwijzende artsen

Het Contact Center kondigt voor 2024 aan dat het de oproepen voor medische vragen zal hervatten en dat het een telefoonlijn voor verwijzende artsen zal  oprichten. 

De dienst patiëntervaring zal een online ‘kostenraming’ lanceren zodat patiënten zich kunnen informeren over de kost van een ingreep voor ze die ondergaan. De dienst stelt ook Breath tests aan huis voor en verschillende evaluatie- en feedbackinitiatieven voor de patiënten.

Infrastructuurprojecten

Qua infrastructuur en ondersteunende diensten staan een aantal grote projecten op stapel:

• Opening van nieuwe diensten: Fertiliteitscentrum A, interventionele cardiologie en elektrofysiologie, endoscopie, uitbreiding van de tandheelkundige raadpleging, administratieve ruimte voor artsen, uitbreiding Kine Terra Nova begane grond, radiologie, laboratorium anatomopathologie, compliance nucleaire geneeskunde, uitbreiding van de borstkliniek

• Nieuwe projecten: Kiss & Ride, fietsenstalling,  mortuarium, uitbreiding kleedkamers

• Aanpak milieubeheer

• Energiebesparende projecten

• Afronding van het selectieproces voor de geïntegreerde elektronische patiëntendossiers (EPD)

• Naleving van de kliniek van de nieuwe Europese NIS2-richtlijn

• Nieuw monitoringsysteem voor de gegevens bij de hemodialyse • Nieuw geavanceerd beheer- en controlesysteem voor endoscopieapparatuur (AEXIS Endoline)

Kliniek Sint-Jan hoopt ook dat de hervorming van de ziekenhuisfinanciering en -organisatie in de loop van 2024 voorgesteld wordt. "Die hervorming moet volgens de toezichthouder de basis leggen voor een meerjarenstrategie met vier doelstellingen voor onze ziekenhuizen: minder aanzetten tot overconsumptie en meer aandacht voor gezondheid; minder complexiteit en meer transparantie; minder conflicten, minder concurrentie en meer samenwerking; minder supplementen en meer tariefzekerheid."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.