De tweede editie van het boek 'De Humani Corporis Fabrica' van de zestiende-eeuwse wetenschapper Andreas Vesalius is weer thuis aan de KU Leuven. De universiteit kocht het meesterwerk, dat algemeen beschouwd wordt als het belangrijkste medische boek ooit, begin februari, samen met de Vlaamse regering, met de bedoeling het zichtbaar te maken voor een breed publiek. Dat meldden we al eerder.
De eerste editie van de 'Fabrica' uit 1543, zoals het boek kortweg genoemd wordt, was al in het bezit van de KU Leuven. Twaalf jaar later, in 1555, bracht de wetenschapper een nieuwe editie uit. Het bestaat uit 800 pagina's, en is rijkelijk geïllustreerd met tekeningen van de dissecties die Vesalius uitvoerde.
Uniek aan deze tweede uitgave is het feit dat er 'annotaties', of aantekeningen, op quasi elke pagina te vinden zijn. Die voegde Vesalius wellicht toe in voorbereiding voor een derde editie, maar die is er nooit gekomen. De medicus stierf nog voor hij aan een nieuwe editie kon beginnen.
Begin februari kochten de Leuvense universiteit en de Vlaamse regering het werk samen aan bij veilingshuis Christie's voor 1,8 miljoen Amerikaanse dollar (1,6 miljoen euro). Voor de KU Leuven was het belangrijk om ook dit boek te verwerven.
"Vesalius was een alumnus van onze universiteit", vertelt Luc Sels, rector van de KU Leuven. "Op 15-jarige leeftijd is hij hier komen studeren aan de artes faculteit. Vervolgens is hij geneeskunde gaan volgen in Parijs en Padua, maar in tussentijd is hij een hele tijd in Leuven geweest. Dat is bepalend geweest voor zijn werk: hij heeft hier de toelating gekregen om echt op menselijke lichamen te dissecteren."