“Medicatie- of therapiebegeleiding verplichten bij ziekenhuisontslag” (wetsvoorstel)

Kathleen Depoorter en Frieda Gijbels (N-VA) willen bij wet verplichten dat aan de patiënt bij ontslag tijdig een volledig en correct medicatieschema wordt meegedeeld, samen met een apotheker of andere betrokken zorgverlener die de patiënt heeft aangeduid. Zo kan de zorgkwaliteit en -continuïteit niet in het gedrang komen, argumenteren ze.

Ze willen deze verplichting ook uitbreiden naar andere medisch relevante schema’s, zoals de revalidatieschema’s. De doorverwijzing, de communicatie en de informatiedoorstroming naar de gezondheidszorgbeoefenaars of zorgverleners die, in voorkomend geval, instaan voor de transmurale voortzetting van de medische zorg moet vlot, volledig en proactief gebeuren.

Onthutsende statistieken

Beide kamerleden verwijzen naar onthutsende statistieken. Onder meer het IMS Health Report Advancing the Responsible Use of Medicines in Belgium. Dat berekende in 2015 dat in België 42.000 ziekenhuisopnames te wijten waren aan te vermijden medicatiefouten, wat overeenkomt met 2,6 % van alle ziekenhuisopnames.

Vooral de overgang van het ziekenhuis naar de thuisomgeving verloopt niet altijd probleemloos. Men schat dat ongeveer 1 op 4 patiënten hiermee wordt geconfronteerd bij het overgaan van de ene naar de andere zorgsetting in het algemeen, maar in het bijzonder bij ontslag uit het ziekenhuis liggen de cijfers nog hoger. Uit internationale gegevens blijkt dat 63,7 % van de ontslagen patiënten te maken krijgt met een medicatiegerelateerd probleem.

Een zeer recente Nederlandse studie uit 2021 concludeert dat 16 % van de heropnames binnen de 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis te wijten is aan een medicatiegerelateerd probleem en dat 40% hiervan vermijdbaar zou zijn. Helaas blijkt dat slechts in zo’n 1 op 3 gevallen door het ziekenhuis een medicatieschema op volledige, tijdige en correcte wijze wordt medegedeeld aan de apotheker van de betrokken patiënt. Bovendien blijken vele ziekenhuizen niet met een elektronisch platform te werken om het medicatieschema te delen met de huisarts en de huisapotheker.

Communicatie dag voor het ontslag

Om alles zo vlot en kwaliteitsvol mogelijk te lagen verlopen, moeten medicatie- en/of andere schema’s tijdig worden meegedeeld aan de bij de verdere transmurale zorg betrokken apotheker(s) en/ of andere zorgverleners. Concreet dus liefst de dag voor ontslag, gelet ook op ontslagen in de weekends.

Er is ter zake nood aan een wettelijke verplichting, besluiten de N-VA-kamerleden. “Idealiter zou er een standaardisatie van de processen en procedures plaatsvinden en zouden voormelde zaken primair plaatsgrijpen middels een geüniformeerde, correcte registratie in, en communicatie via, het Elektronisch Medisch Dossier (EMD).”

> Het volledige wetsvoorstel leest u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.