Het totale aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen is onder de kaap van 2.000 gedoken. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft wel toenemen, zo blijkt uit het coronabulletin van gezondheidsinstituut Sciensano.
In de periode van 4 tot 10 maart was er sprake van gemiddeld 143,3 ziekenhuisopnames per dag. Het gaat om een stijging met 8 procent. Dat is meer dan de +3 procent die Sciensano donderdag rapporteerde. Het reproductiegetal, becijferd op basis van het aantal ziekenhuisopnames, blijft vederlicht boven de 1-grens kamperen op 1,019. Wanneer het cijfer hoger dan 1 is, neemt de epidemie in kracht toe.
Er liggen nu 1.970 COVID-patiënten in de ziekenhuizen, een daling met 7 procent ten opzichte van de week voordien. In de cijfers van donderdag stond het cijfer nog op 2.007. Het aantal patiënten dat op de afdelingen intensieve zorg ligt, blijft forser afnemen: -19 procent tot 185. Op de afdelingen intensieve zorg hadden 83 patiënten ademhalingsondersteuning nodig en 12 patiënten kregen hulp van de hart-longmachine (ECMO).
De nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus blijven toenemen. In de week tot en met 7 maart was er sprake van dagelijks gemiddeld 6.930 besmettingen, of een toename tegenover de voorgaande week met 15 procent. Het reproductiegetal, becijferd op basis van het aantal besmetttingen, stijgt tot 1,131.
Het aantal testen blijft afnemen, maar meer testen zijn positief. Ruim een vijfde (22,4 procent) van de afgenomen testen wees op een besmetting. In de leeftijdsgroepen 10-19 jaar en 20-39 jaar jaar zijn er in verhouding meer bevestigde besmettingen. De provincies Limburg en Antwerpen tellen naar verhouding de meeste positieve testen.
Het aantal overlijdens blijft voorts dalen. In de week van 1 tot 7 maart waren er gemiddeld nog 16,7 overlijdens per dag, een afname met een kwart. Sinds de start van de pandemie lieten al 30.380 mensen het leven aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.
61,22 procent van de Belgische bevolking heeft intussen twee vaccindoses en een boosterprik gekregen. In Vlaanderen is dat 69,78 procent van de totale bevolking, in Brussel 36,43 procent, in Wallonië 53,20 procent en in de Duitstalige gemeenschap 52,34 procent.