Nieuw op 1 augustus - Behandeling borstkanker enkel nog in erkende borstklinieken

Borstkankerpatiënten kunnen vanaf 1 augustus enkel nog terecht in erkende borstklinieken voor chirurgische ingrepen. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zet de financiering van ziekenhuizen zonder erkenning stop. Vervolgbehandelingen zoals chemo kunnen wel nog op meer plekken.

De meest delicate stappen van een borstkankerbehandeling kunnen vanaf 1 augustus in ons land alleen nog maar in erkende borstklinieken. Dat betekent: het op punt stellen van de diagnose en chirurgische ingrepen.

Patiënten kunnen voor hun initiële diagnose wel nog terecht in elk ziekenhuis, maar voor het daaropvolgende multidisciplinair oncologisch consult (MOC) kan dat niet. In dat consult bekijkt een team artsen wat de vervolgstappen zijn. Patiënten kunnen voor vervolgbehandelingen zoals chemo- of radiotherapie vervolgens ook nog terecht in andere ziekenhuizen, op voorwaarde dat deze samenwerken met een erkende kliniek.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zet de terugbetaling van chirurgische ingrepen stop in ziekenhuizen zonder erkenning. Dat is nodig, klinkt het. Vrouwen die een behandeling krijgen in een niet-erkende kliniek hebben namelijk 30 procent meer kans om te sterven aan borstkanker. Dat blijkt uit een studie van het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg van maart 2023.

"Dit gaat om levens redden", zegt Vandenbroucke. "Daarom zetten we de financiering van niet-erkende klinieken stop. Ze mogen hiervoor ook geen facturen meer aanrekenen aan patiënten, de terugbetaling stopt", besluit hij.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Bart Lelie

    29 juli 2024

    Heel jammer alweer. Paniekvoetbal beleid gebaseerd op zeer flauwe data voor een pathologie die niet complex genoeg is om dit te centraliseren.
    Als de data al 30 procent meer sterfte zou tonen (lees toch het rapport eens grondig aub) dan zou je eerste actie moeten zijn die gigantische oversterfte te checken in die centra met een grondige inspectie en peer review.
    Maar goed, onze cijfers waren dan weer bij de beste, maar we vallen onder de niet erkende centra (satelliet in aanvraag; al jaar en dag samenwerkend met 2 erkende borstklinieken voor oncologie en radiotherapie) en moeten onze patiënten vanaf donderdag doorsturen naar een ander ziekenhuis voor de chirurgie.
    De patiënt is u dankbaar.