Ontploffing Hezbollah-beepers - Iran stuurt medisch personeel naar Libanon, waar ziekenhuizen overbelast zijn

Iran heeft medisch personeel naar Libanon gestuurd na de ontploffing van honderden beepers die gebruikt werden door leden van de pro-Iraanse Libanese militie Hezbollah. Het gaat om artsen en verpleegkundigen, maar ook het hoofd van de Rode Halve Maan, meldt het Iraanse persagentschap Irna. De Libanese ziekenhuizen zijn volledig overrompeld door de grote toestroom van patiënten.

Dinsdag rond 15.45 uur plaatselijke tijd (14.45 uur Belgische tijd) ontploften honderden beepers die gebruikt werden door Hezbollah. Er vielen zeker negen doden en nog eens 2.800 gewonden.

Op beelden is te zien hoe ziekenhuiskamers overvol liggen met bloedende patiënten. De gezondheidszorg is volledig overbelast in het land, dat al jaren kampt met een zware economische crisis. Daardoor waren de ziekenhuizen niet voorbereid op zo'n groot aantal slachtoffers. Er is een gebrek aan personeel en voor veel patiënten is de basiszorg zelfs niet meer gegarandeerd. Veel medische instellingen hebben al moeite om geneesmiddelen en medische apparatuur aan te schaffen. Bovendien kunnen medicijnen vaak niet goed worden opgeslagen wegens een stroomuitval en brandstoftekorten.

Veel van de gewonden hebben ernstige letsels aan het oog en moeten geopereerd worden, verklaarde een oogarts in een van de grootste ziekenhuizen van Beiroet. Ook zijn veel slachtoffers gewond aan andere delen van het gezicht, de handen en buik, liet ontslagnemend minister van Volksgezondheid Firas Abiad weten. Hij bracht al een bezoek aan slachtoffers in verschillende ziekenhuizen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.