Opheffen van coronamaatregelen speelt boostercampagne parten

De boostercampagne begint te sputteren, nu zowat alle coronamaatregelen zijn opgeheven. Vooral het wegvallen van het CST maakt dat minder mensen nog het nut zien om een boosterprik te laten zetten. "En toch zijn ze er absoluut gebaat bij, want dat boostervaccin maakt hun basisimmuniteit voldoende sterk", zei Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, tijdens de wekelijkse persbriefing.

In België zijn momenteel 9.101.883 mensen volledig gevaccineerd, of 79 procent van de bevolking. Van hen lieten 7.058.787 mensen of 61 procent ook al een boosterprik zetten.  "De booster haalt inderdaad nog niet dezelfde percentages als de primovaccinatie. Wat ons zeker parten speelt, is het opheffen van de coronamaatregelen en dan vooral het stopzetten van het gebruik van het CST, nu we in code geel zijn beland", zegt Ramaekers.

De boostercampagne krijgt daardoor minder bijval in zijn laatste fase. Toch blijft die booster cruciaal om onze basisimmuniteit voldoende sterk te maken, want de pandemie is nog niet voorbij. "Bij mensen die onvolledig gevaccineerd zijn, stijgt het risico op ernstige ziekte bij besmetting. Daarom blijven we propageren dat mensen absoluut gebaat zijn met het boostervaccin, ook al zitten we nu in code geel", aldus Ramaekers.

Terwijl bij ons de eerste boostercampagne nog loopt, zijn enkele landen zoals Israël al bezig met het toedienen van een tweede boosterprik. In België komt er waarschijnlijk pas een volgende boostercampagne vanaf september, te binnen met de woonzorgcentra en de 75-plussers. Vervolgens wordt de tweede booster, gelijktijdig met de griepvaccinatie, aangeboden aan zorgverleners en ouderen, immuungedeprimeerden of mensen met onderliggende aandoeningen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Lucas Kiebooms

    14 maart 2022

    Dat de vaccinatie de verspreiding van de besmetting niet verhindert toont haar voornaamste gebrek aan zinvolheid. Dat ze de symptomen minder erg zou maken blijft een individuele appreciatie die moeilijk wetenschappelijk te onderbouwen is, zeker wanneer wel vroegtijdig behandeld wordt. Het niet vroegtijdige behandelen in de eerste lijn blijft een ernstig gebrek aan medische ethiek. Dat men het dwangmiddel CST moet gebruiken om een vaccinatie af te dwingen toont de zwakheid van het vaccinatie argument. De veelvuldige ernstige symptomen die langdurig aanhouden worden nog maar eens verzwegen. De toename van een aantal besmettingen met dodelijk gevolg onmiddellijk na de vaccinatie zijn niet opgehelderd en worden genegeerd. CST moet voorgoed afgeschaft worden. Geneesheren moeten hun taak om te behandelen opnamen en niet de patiënten per telefoon aan hun lot overlaten. CST is een schandalige inbreuk op de privacy en de vrijheid om een geïnformeerde beslissing te nemen of men vroege behandeling wil dan wel vaccinatie. CST dan nog gebruiken in het kader van broodroof zoals bij de zorgenden is vergelijkbaar met de onzalige tijden van wereldoorlog II. Het breed ondersteunen van deze maatregel kan alleen verklaard worden door de niet aflatende excessieve angst propaganda. Dit gaat samen met het beletten van de zinvolle vroege behandeling die het aantal ernstige gevallen drastisch kan doen verminderen.