Raoul Hedebouw: "Alle ziekenhuisartsen moeten gesalarieerd worden"

Voor Raoul Hedebouw, voorzitter van de PVDA-PTB, "moeten ziekenhuisartsen worden vergoed zoals professoren aan de universiteit. Ziekenhuizen houden zich niet bezig met preventie, ze zijn door de financieringswetten veroordeeld tot niets anders dan (omzet)cijfers en curatief werk."

De toekomst van de gezondheidszorg, de nieuwe hervorming van de ziekenhuisfinanciering door minister Frank Vandenbroucke, de wijkgezondheidscentra: Raoul Hedebouw, de nieuwe voorzitter van de PVDA-PTB, maakte de balans op van diverse dossiers in de zondageditie 7Dimanche. Een onderwerp dat voor hem des te belangrijker is sinds dokter Sofie Merckx, huisarts uit de regio Charleroi, de nieuwe fractieleider werd van de PVDA-PTB in de Kamer: "Het preventiedebat ontbreekt op wrede wijze in ons land."

Hij volgde duidelijk het debat over de hervorming van de ziekenhuisfinanciering: "Federaal minister Vandenbroucke analyseert de gezondheid nog te veel door het oog van de productiviteit. Hij wil kraamafdelingen sluiten en praat nog steeds te veel over technische prestaties".

Geen 'poengeneeskunde'

Raoul Hedebouw wil ook de salarissen van artsen in alle ziekenhuizen in het land onder de loep nemen: "Ziekenhuisartsen moeten worden gesalarieerd. Ze moeten betaald worden als een universitair docent. Dat bestaat al in UZ's. We moeten stoppen met de 'fee-for-service' geneeskunde om een geneeskunde met twee snelheden te voorkomen. Ziekenhuizen houden zich niet bezig met preventie; zij zijn door de financieringswetten veroordeeld tot niets anders dan cijfer- en curatief werk. Dat is 'poengeneeskunde'. Meer en meer dokters willen dat niet meer."

Contingentering

Hedebouw is ook van plan om het debat over de toekenning van Rizivnummers te beïnvloeden nu hij partijvoorzitter is: "Ik praat erover als ik in Vlaanderen ben. We hebben een dokterstekort en we zijn bereid te helpen met een federale oplossing."

PVDA-PTB wijkgezondheidscentra

Natuurlijk is er nog de omstreden kwestie van de WGC's van de PVDA-PTB: "De medische huizen van geneeskunde voor het volk zijn een initiatief van de PVDA-PTB. Het staat in de statuten. Ik herinner u eraan dat het medisch geheim uiteraard volledig wordt gerespecteerd. Onze WGC's verontrusten omdat de partijen zien dat wij de samenleving die wij in de toekomst willen opbouwen, in de praktijk willen brengen. Toegankelijke, multidisciplinaire en kwaliteitsvolle geneeskunde. Mag ik erop wijzen dat preventie de staat miljoenen bespaart?"

Ten slotte roept hij op tot herfinanciering van de huisartsen. "Ze staan constant op de eerste lijn en ze worden niet gewaardeerd. Ze zijn zelfs gedevalueerd."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan DEHEM

    10 februari 2022

    Als het allemaal die richting uitgaat, gaan we als artsen een mooie toekomst tegemoet, met veel minder werk en zorgen ..... alleen is het te hopen dat we zelf of onze naasten geen patiënt worden, want in dergelijk systeem van staatsgeneeskunde ben je beter geen patiënt ...niet dat nu perfect is maar PVDA of FVDB Geneeskunde.... pfff

  • Stefaan COLPAERT

    07 februari 2022

    Een ander type huisarts zou wonderen kunnen doen. Zoals ik in m'n boek over verkwisting argumenteer zou een huisarts die dit pas op z'n 50 ste kan worden een veel sterkere eerste lijn kunnen uitbouwen, gezien zelf baas blijvend over z'n/ haar patiënt (een huisarts supervisor) enerzijds en geen baas boven zich. Wie na z'n 50 ste nog in ziekenhuizen wil blijven werken mag dat, doch aan sterk verminderd loon. Huisarts wordt dan zwaarste diploma en ook hoogste verdiener onder artsen. En dat mag gerust gesalariëerd, er zijn voorbeelden genoeg in de wereld die aantonen dat dit kan zonder verlies aan efficiëntie, wel integendeel.

  • Jozef GOBERT

    07 februari 2022

    Meestal ben ik het met politieke voorstellen voor 70 a 80 % eens maar is de ultieme 20% onverteerbaar.
    Nu daarentegen bevind ik me in de merkwaardige positie dat ik het met bijna elke zin in deze voorstellen oneens ben. Dit terwijl ik al jaren voor preventieve en tegen prestatiegeneeskunde pleit.
    In tegenstelling tot vele mensen zie ik het dokterstekort ook niet. Ik wil liever niet in een land leven waar 1 inwoner op 2 een arts moet zijn

  • Luc BOSMANS

    07 februari 2022

    Geachte Leden,
    ik sluit mij aan bij M Torfs
    Een arts aan salaris laten werken en 100 u per week standby te zijn.
    Niet een stagaire of assistent zoals aan onze opleidingscentra, maar just himself all te week day and night.
    Dan wil ik het nog niet hebben over maandelijkse onkosten factuur die mogelijks al hoger is dan een jaarsalaris.
    Wie neemt die kosten over ?
    Van zelfstandigen in venootschappen naar loontrekkenden
    en 38u per week werken
    en voor de overheid minstens 25000 artsenpensioenen aan bonus erbovenop.

    ik Luister ?

    MVG
    Luc Bosmans

  • Johan RIJCKEN

    07 februari 2022

    wat kan je bereiken met grotere samenwerkingsverbanden zoals medische huizen in kleinere gemeenten en dorpen ??? En wat met het ontwikkelen van een persoonlijke band met je patiënten als er een verloop is van HAIO's, als er fragmentaire aanwezigheid is van artsen die maar 3/5 werken ?? De week telt 7 dagen !!! 3/5 werken in een stelsel van 5 halve dagen per week lijkt me veel wenselijker dan.

  • Ronny ROELANTS

    07 februari 2022

    Reactie op mail collega Michaël Torfs
    Het is ook zo dat clinici zaalwerk mogen doen voor 30 EURO per dag de eerste 5 dagen van opname, nadien 8 EURO per dag en verder verminderend ; zijn de patiënten eerst 5 dagen op intensieve zorgen, is het zelfs amper 8 EURO per dag. Er moet een duidelijke en eerlijke oplossing gezocht worden wat betreft nomenclatuur en aanwenden van het budget der financiële middelen voor de verschillende disciplines en niet alleen voor de happy few. De artsen moeten misschien zelf ook overeenkomen met constructieve voorstellen voor een eerlijke verdeling van de subsidies.

  • Michaël Torfs

    07 februari 2022

    De financiële rendabiliteit en haalbaarheid in UZ's is er enkel omdat er zeer veel assistenten een belangrijk deel doen van het klinisch werk (gesalarieerd in een sui generis statuut met een brutoloon van +/- 25% van deze professoren). Men vervangt stafleden door ASO's en bespaart per FTE dus 75%. In AZ's lopen veel minder assistenten rond, en dan nog jongerejaars assistenten, dus is dat geen optie. Moest men in alle ziekenhuizen de mix stafleden-ASO van de UZ's nastreven, dan leidt men genoeg ASO's op voor de hele Benelux (waarbij Nederland en Luxemburg natuurlijk niet zitten te wachten op onze assistenten).
    Voorstel voor de Heer Hedebouw: doe een studie waarbij universitaire ziekenhuizen 12 maanden lang zonder assistenten moeten werken. Bewijs dan dat de operationaliteit en financiering haalbaar is.
    Helaas kent u de dagelijkse realiteit niet. Beter is dan om niet te reageren.