Ruim 100 medewerkers en figuranten voor grootschalige rampoefening AZ Sint-Maarten 

AZ Sint-Maarten hield op zaterdag 19 oktober een grootschalige rampoefening in zijn gebouwen aan de Liersesteenweg. In totaal namen ruim 100 personen deel aan de oefening, die met de hulp van de politie- en brandweerzone Rivierenland en de stad Mechelen tot stand kwam. 

Een brand in een patiëntenkamer, een agressor met mes, twee doden, tientallen gewonden en enkele zwaargewonden. Dat is de fictieve balans van de grootschalige rampoefening ‘Otterbeek’ die op zaterdag 19 oktober werd gehouden in AZ Sint-Maarten. Maar liefst ruim 100 personen namen deel: figuranten, maar ook medewerkers van AZ Sint-Maarten, de stad Mechelen en de politie- en brandweerzone Rivierenland. 

“Deze inzetoefening maakt deel uit van het opleidingsplan van het ziekenhuisnoodplan. Deze oefening is noodzakelijk in het kader van het optimaliseren van de interne processen, maar ook van de samenwerkingen met externe hulpdiensten en de stad Mechelen”, vertelt ziekenhuisnoodplancoördinator Maarten Walravens.

“Naast de verschillende opleidingen is het belangrijk dat de opgedane kennis in de praktijk wordt toegepast. Op voorhand gaan we ervan uit dat de oefening niet perfect zal verlopen, maar het is vooral de bedoeling dat onze medewerkers bijleren en vertrouwen krijgen en dat ook de interne en externe overlegstructuren bij een ramp gekend zijn. Zodat, wanneer er zich echt een crisis voordoet, ze zich comfortabel voelen en de processen eigen zijn.” 

Agressie 

AZ Sint-Maarten koos, samen met politie en brandweer, voor een scenario waarbij een agressor brand stichtte en tientallen slachtoffers maakte. Ook vielen er twee doden te betreuren.

“De uitwerking van dit specifieke scenario lag min of meer voor de hand. Agressie blijkt helaas geregeld voor te komen. De overheid vraagt ons, en andere medische instanties, om voorbereid te zijn op amoksituaties, van welke aard ook”, geeft Tom Kix, stafmedewerker en expert ziekenhuisnoodplanning, aan. “Trainingen blijven een essentieel onderdeel van het ziekenhuisnoodplan.” 

Voor de politie en brandweer van de zone Rivierenland bleek oefening Otterbeek een extra mogelijkheid om het gebouw te leren kennen. De operationaliteit in het Mechelse ziekenhuis kwam op geen enkel moment in het gedrang. De feitelijke rampoefening, die anderhalf uur duurde, vond voornamelijk plaats in ruimtes en op eenheden waar in het weekend geen activiteit is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.