Sleutelen aan positie hoofdartsen

De Leerstoel Gezondheidsrecht bestaat inmiddels ruim tien jaar. In 2014 werd het Postgraduaat Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek van de Ahlec-leerstoel immers voor het eerst met veel succes ingericht. Een blik op de juridische problematiek in ziekenhuizen vandaag en morgen.

Dat doen we door een boompje op te zetten over actuele politieke thema’s met advocaat en Prof. Filip Dewallens die van in het begin - samen met drijvende kracht en huidige voorzitter Prof. Thierry Vansweevelt (UAntwerpen) - bij het initiatief betrokken was. Hierbij alvast enkele citaten. Het volledige interview leest u in De Specialist van deze week.

Over de ziekenhuisnetwerken: 

“De ontslagnemende regering was een notoir koele minnaar van die netwerken. Er gebeurt naar mijn gevoel qua netwerkvorming zo goed als niets. De netwerk medische raden (NMR’s) moesten binnen de vijf jaar verkozen worden. Die termijn is nu met twee jaar verlengd, maar de meeste komen zelfs niet meer samen.”

Over de zorgstrategische plannen:

“De ziekenhuizen moeten bovenop hun eigen zorgstrategische plannen ook nog een regionale versie opstellen, maar dat zijn meestal grootste gemene delers van al bestaande plannen per ziekenhuis. Dat kost natuurlijk ook allemaal en vergt de inzet van expertise.”

Over de rol van de BMA (Belgische Mededingingsautoriteit): 

“Ziekenhuizen zijn geen competitieve ondernemingen die door het al dan niet of op elkaar afstemmen van supplementen de patiënt-consument  willen beduvelen. Ze hebben elke euro meer dan nodig om te overleven. Supplementen dienen niet om winst te maken, maar om de gaten in de resultatenrekening te vullen die door de overheid niet gefinancierd worden.”

Over de hervormingen van de ziekenhuisfinanciering:

“Als dit kabinet aan blijft, zal het ongetwijfeld de ingeslagen weg verder volgen. Een andere minister zou weer veel op de helling kunnen zetten.”

Over de positie van de hoofdartsen:

“De rechtspositie van de hoofdarts is slecht geregeld. De recent opgerichte Vlaamse Vereniging voor Hoofdartsen (VVH) zou kunnen ondersteunen. Maar vandaag kan die vereniging, bij gebrek aan middelen, vooralsnog te weinig ondersteuning en management bieden.”

Meer info over Ahlec vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.