Het supplementenverbod heeft zijn impact niet gemist op de factuur van de patiënten. Ziekenhuizen en radiologen rekenen minder vaak ereloonsupplementen aan voor CT- en MRI-scans, waardoor de factuur van de patiënten voor deze onderzoeken stevig is gedaald. Dat zegt minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zaterdag in een reactie op de studie van Solidaris.
Uit de studie blijkt dat patiënten duidelijk minder betalen aan ereloonsupplementen voor CT- en MRI-scans. Dat komt door het vorig jaar ingevoerde supplementenverbod.
Zorg moet volgens Vandenbroucke voor iedereen betaalbaar zijn. "We hebben daarom vorig jaar beslist dat ziekenhuizen in ons land MRI-scans of CT-scans tijdens kantooruren of bij een dringende medische noodzaak enkel nog mogen aanbieden aan officiële tarieven", benadrukt de minister.
"De analyse van Solidaris leert ons dat dit supplementenverbod zijn impact niet gemist heeft op de factuur van de patiënten. Ziekenhuizen en radiologen rekenen minder vaak ereloonsupplementen aan voor CT en MRI, waardoor de factuur van de patiënten voor deze onderzoeken stevig is gedaald. Het is daarmee duidelijk dat we met het wegwerken van financiële drempels zoals deze ereloonsupplementen zorgen voor een betaalbare gezondheidszorg", aldus Vandenbroucke.
Het is volgens de minister "te betreuren maar niet helemaal verrassend" dat sommige ziekenhuizen en radiologen de weggevallen inkomsten op een andere manier voor een deel compenseren. "Alhoewel het globale resultaat positief is, kan en mag dit niet de bedoeling zijn", benadrukt de minister. "Om te beginnen vraag ik deze ziekenhuizen om naar de analyses te kijken en hier zelf de conclusies uit te trekken. Er waren voor het verbod genoeg ziekenhuizen waar er geen ereloonsupplementen gevraagd werden. Zij bewijzen dat het argument dat de inkomsten uit ereloonsupplementen nodig zijn om de juiste zorg aan te bieden niet opgaat. Mijn conclusie hieruit is dat we maatregelen en acties tegen supplementen in de toekomst moeten verbreden en versterken."