Systematisch lang ziekschrijven mogelijk gesanctioneerd

Volgens de meest recente voorstellen van federaal formateur De Wever kunnen artsen die patiënten systematisch langer ziekschrijven, een sanctie krijgen. Maar ook werknemers, werkgevers en ziekenfondsen zullen op dat vlak voor hun verantwoordelijkheid geplaatst worden. De Wever wil ook de administratieve rompslomp voor zelfstandigen aanpakken.

Een en ander wordt belicht door De Tijd. Grote werkgevers zouden een deel van de uitkering aan zieke werknemers moeten betalen. Werknemers die niet aan hun reïntegratie meewerken, dreigen dan weer een deel van hun uitkering te verliezen. Maar ook artsen die iets te vlot zijn in vergelijking met andere collega's als het gaat om het voorschrijven van langere periodes arbeidsongeschiktheid, lopen het risico gesanctioneerd te worden. De ziekenfondsen ontspringen evenmin de dans: hun financiering moet meer afhangen van het aantal langdurig zieken dat ze weer aan het werk helpen.

Specifiek voor zelfstandigen denkt De Wever onder meer aan de invoering van een onder­nemersaftrek. Daarbij kan een zelfstandige in bij- of hoofdberoep 20 procent van zijn winsten of inkomsten aftrekken van de belastingen, met een plafond van 20.000 euro. Hij mikt ook op een wet die alle kleinere taksen en administratieve formaliteiten afschaft, zoals de kosten die gepaard gaan met het neerleggen van de jaarrekening.

Zelfstandigen zullen ook soepeler kunnen sparen voor een aanvullend pensioen . Als zelfstandige moet kiest rekening houden met een limiet van 8,17 procent van zijn netto belastbaar inkomen voor storting van zijn VPAZ, met voor 2024 een maximum van 3.965,77 euro. De Wever wil dat percen­tage optrekken naar 10 procent, schrijft De Tijd.

Ook het oneigenlijk gebruik van een vennootschapsvorm wil De Wever aanpakken, nu steeds meer bedienden en kaderleden een managementvennootschap oprichten en zo minder belastingen betalen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.