Vakbonden en werkgevers, verenigd in de Groep van Tien, onderhandelen over uitzonderlijke maatregelen om dreigende personeelsuitval op te vangen. Zo vragen de werkgevers onder meer om - indien nodig - gepensioneerden aan het werk te zetten.
De vrees bestaat dat de omikronvariant van het coronavirus zal leiden tot brede personeelsuitval. Om te vermijden dat bedrijven de deuren dreigen te moeten sluiten wegens personeelstekorten, gaan vakbonden en werkgevers onderhandelen over uitzonderlijke flexibiliteit op de werkvloer.
Na overleg met onder meer premier Alexander De Croo dinsdag, zitten de toponderhandelaars van de vakbonden en werkgevers de komende dagen bijeen. Bedoeling is tegen zaterdag een akkoord te hebben, klinkt het. "Het is dringend, zo snel mogelijk", valt te horen bij de werkgevers.
De werkgevers dringen enerzijds aan op soepeler overuren voor mensen die al aan de slag zijn in bedrijven, en anderzijds om extra personeel aan te trekken. Het gaat dan bijvoorbeeld over jobstudenten, interimpersoneel maar ook om gepensioneerden.
De vakbonden dringen er vooral op aan dat de extra flexibiliteit tijdelijk zou zijn, proportioneel en voorwaardelijk. "Het mag geen vrijgeleide zijn om werknemers overal overuren te laten presteren als het niet nodig is", klinkt het. De vraag is ook of de extra flexibiliteit enkel zou gelden voor essentiële sectoren.