Het Overlegcomité van 22 december gaat niet over versoepelingsmaatregelen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, die vanmiddag vragen over de coronapandemie beantwoordt in de Kamercommissie Gezondheid.
De federale regering en de deelstaten steken op 22 december, vlak voor kerst, nog eens de koppen bijeen over de evolutie van de coronapandemie. Vlaams minister-president Jan Jambon zal ervoor pleiten om de beperkingen in de cultuur- en evenementensector weer op te heffen, Horeca Vlaanderen wil het sluitingsuur van 23 uur op kerst- en oudejaarsavond dan weer verlaten en wordt daarin gesteund door Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.
Maar wie denkt dat het volgende Overlegcomité over versoepelingen zal gaan, "vergist zich van agenda", was vicepremier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) duidelijk in de Kamer.
Volgens Vandenbroucke zal het Overlegcomité de epidemiologische situatie evalueren en de opmars van de omikron-variant bespreken. Daarnaast wordt er van gedachte gewisseld over een mogelijke beheersstrategie of coronabarometer, en verwacht Vandenbroucke ook een eerste voortgangsrapportering van coronacommissaris Pedro Facon over de manieren waarop de vaccinatiegraad verder omhoog kan worden gestuwd.
Facon kreeg die opdracht enkele overlegcomités geleden en bekijkt onder meer of een algemeen verplichte vaccinatie een optie kan zijn. "Dat wordt dus een zware agenda, we zullen niet veel tijd hebben om versoepelingen te bespreken", aldus Vandenbroucke.
Eerder pleitte premier Alexander De Croo ook al voor "stabiliteit" op het volgende Overlegcomité. "Dat dient om de evolutie te bekijken die eerder positief is. De set van maatregelen nu is evenwichtig en heeft impact", klonk het vanmiddag op een persconferentie over de coronasteunmaatregelen van de federale regering.
Vandenbroucke pleit in elk geval voor de invoer van een beheersstrategie. "De cascade van beslissingen leidt meer tot verwarring dan iets anders. De maatregelen van de voorbije maand hebben impact, maar men vraagt meer voorspelbaarheid." Een voorstel van het coronacommissariaat met twee alarmniveaus lag eerder al op tafel van het Overlegcomité, maar sneuvelde daar.
De vicepremier gaf ook nog aan dat bekeken wordt of de intervallen tussen de tweede en de derde prik van de verschillende vaccins kunnen worden ingekort. Het boostervaccin kan zo misschien nog meer dienen als wapen tegen de opmars van omikron, opperde Vandenbroucke, die het advies van de Hoge Gezondheidsraad en de taskforce vaccinatie daarover heeft gevraagd.