Vlaams Formateur Diependaele mikt nog steeds op akkoord voor Septemberverklaring

Vlaams formateur Matthias Diependaele hoopt nog steeds rond te zijn met de vorming van een nieuwe regering voor de Septemberverklaring in het Vlaamse parlement. Dat heeft hij vandaag verklaard bij de hervatting van de gesprekken na de vakantie die de onderhandelaars hadden ingelast.
"Het is money time. Voor het eerst komen de cijfers op tafel", blikte Vooruit-voorzitter Conner Rousseau bij zijn aankomst aan het Martelaarsplein in Brussel vooruit naar de vergadering. Formateur Diependaele maakte van de week vakantie immers gebruik om de budgettaire situatie uit te klaren. En vandaag deelt hij die ideeën met de andere partijen.
"Het was een deugddoende en welverdiende vakantie. Ik denk dat we nu moeten gaan 'deliveren'", sprak Diependaele. Hij gelooft dat de Septemberverklaring nog steeds "perfect haalbaar" is. Dan leest de minister-president traditioneel zijn beleidsverklaring voor in het Vlaamse parlement. Dit jaar staat die geprogrammeerd op 23 september. "Ik denk dat dat nog altijd een mooie streefdatum is. Als men dat echt niet wil, dan zal ik dat wel horen aan tafel."
Inhoudelijke verklaringen wilde Diependaele niet afleggen, net zomin als de onderhandelaars van CD&V of partijgenoot Zuhal Demir. Bij Vooruit liet voorzitter Rousseau zich ontvallen dat hij "niet getrouwd is" met een begrotingsevenwicht in 2027. "Wij willen ook gezonde financiën, maar ook gezonde burgers, gezonde scholen en gezonde mensen in de zorg."

De werkgroepen zijn afgerond en de hoofdonderhandelaars moeten nu de grote knopen doorhakken.
Dinsdag en woensdag zijn er nog bilaterales over de begroting. Vrijdag om 13 uur vindt dan een eerste gezamenlijke vergadering plaats en vanaf dan willen de onderhandelaars zes dagen op de zeven samen zitten, met enkel op zondag een vrije dag. Die vergadering zal telkens starten om 13 uur.

Doorwerken
"Ik denk dat het goed is dat we doorwerken", zegt Diependaele. "Iedereen heeft een deugddoende vakantie gehad en dat was ook te merken aan de sfeer."
De formateur heeft niet het gevoel dat de gelijklopende federale formatie de zaken vertraagt. "We zitten wel met overlappende agenda's, er zijn mensen die aan beide tafels moeten aanschuiven. Daar moeten we wel een beetje op letten, maar verder denk ik niet dat het veel op elkaar inwerkt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.