In het wetsvoorstel dat de regering in november aan de kamerleden voorlegde, staat de oprichting van een “Eenheid Audit Ziekenhuizen” dat de gezondheidszorg in de ziekenhuizen onder de loep moet nemen. Hoe moeten we ons dat voorstellen?
Als het van de regering afhangt, komt er een zogenoemde “Eenheid Audit Ziekenhuizen” die de kwaliteit en de doelmatigheid van de gezondheidszorg en het optimaal gebruik van de beschikbare middelen moet verhogen. De oprichting ervan werd al aangekondigd in de algemene beleidsnota die minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in november vorig jaar voorstelde.
Reactief versus proactief
De nieuwe eenheid onderscheidt zich van een inspectie door het uiteindelijke doel. Daar waar een inspectie reactief is (een wettelijke norm is niet nageleefd en wordt gesanctioneerd) is een audit proactief. De audit is erop gericht inefficiënte zorg te reduceren.
In het verleden bleek dat inspectie en sanctionering weinig invloed hebben op inefficiënte zorg en op zorg met weinig toegevoegde waarde. De analyse, het onderzoek en de evaluatie uitgevoerd in het kader van een audit worden afgesloten met aanbevelingen en benchmark die de ziekenhuizen toelaten de efficiëntie van de door hen georganiseerde en geleverde zorg te verbeteren. De bestaande inspectiediensten blijven overigens hun taken uitvoeren.
Twee vormen
De audit kan twee vormen aannemen. In een eerste methode worden relevante, beschikbare gegevens over een bepaald thema samengevoegd en geanalyseerd. De bevindingen worden vergeleken met klinische guidelines, EBM en wetgeving over bijvoorbeeld de nomenclatuur. Op basis hiervan wordt een profiel opgesteld qua doelmatigheid, kwaliteit en performantie van de patiëntenzorg. Deze audit gebeurt op niveau van het ziekenhuis, niet van de individuele zorgverstrekker.
Een tweede methode bestaat uit de auditing van een ziekenhuis ter plaatse.
Wordt ondoelmatige of niet-performante zorg vastgesteld, dan krijgt het ziekenhuis verbeterpunten voorgelegd. Bij een vermoeden van manifeste en intentionele afwijkingen van de geldende regelgeving of praktijken die een gevaar opleveren voor de volksgezondheid, verwittigt de audit de bevoegde inspectiedienst die op zijn beurt de nodige stappen zal ondernemen.
De audit heeft ook als doel het federale gezondheidszorgbeleid te ondersteunen. Een thematische audit kan onder meer aantonen dat een wijziging van federale regelgeving zich opdringt inzake financiering van de ziekenhuizen, de terugbetaling van prestaties of de uitoefening van de gezondheidszorg.