Zorgpersoneel dat besmet is met het coronavirus, maar asymptomatisch is, kan "bij hoge uitzondering en als alle andere mogelijkheden om personeelstekort op te vangen uitgeput zijn" werken op de covid-afdelingen. Nu de ziekenhuizen weer met een grote personeelsuitval geconfronteerd dreigen te worden, wordt die uitzondering, die sinds eind 2020 geldt, weer actueel. Ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro wil alvast een stap verder gaan en vraagt extra advies, om die uitzondering ook naar niet-covid-afdelingen uit te breiden.
UZ Brussel-directeur Marc Noppen opperde dinsdagavond op de VRT al die mogelijkheid. Hij verwees in dat verband ook naar de hoge vaccinatiegraad onder het UZ-personeel en het feit dat de omikronvariant voorlopig minder ernstig lijkt te zijn. In De Standaard en Het Nie uwsblad zegt ook Dominique Benoit, hoofd intensieve zorg bij het UZ Gent, dat zij over een paar weken besmet personeel zullen inzetten, "in een overmachtssituatie".
Zorgnet hoopt dat dat advies van de Risk Assesment Group (RAG) er zo snel mogelijk is. "We gaan dit nodig hebben wanneer er zeer veel personeel uitvalt door besmetting, zie ook andere economische sectoren", zegt Zorgnet-woordvoerster Lieve Dhaene. "En aangezien de besmettingen nu pijlsnel stijgen, is er een risico dat dat moment er komt in de komende weken."
Bij de vakbonden hebben ze grote vragen bij deze demarche. "We willen zo snel mogelijk aan tafel met de bevoegde ministers, Pierre-Yves Dermagne en Frank Vandenbroucke, en de werkgevers om dit uit te klaren", zegt Olivier Remy van ACV Puls. "Dit kan niet zomaar door de werkgevers opgelegd worden. De vrijwilligheid voor het personeel is essentieel, en er moet ook oog zijn voor de kwetsbaarheid, van het personeel en de patiënten."
Ook de socialistische BBTK wil eerst en vooral sociaal overleg voor deze uitzondering uitgebreid wordt.
In de richtlijnen van Sciensano die vandaag nog gelden wordt verwezen naar een advies van de RAG van eind oktober 2020. Voor deze uitzondering gelden wel enkele strikte voorwaarden: besmet personeel kan enkel aan de slag in de covid-eenheden. Daarnaast wordt contact met andere mensen en personeel vermeden, gebruiken zij waar mogelijk verschillende ingangen, kleedkamers...
Als blijkt dat deze zorgverleners een hoge virale lading vertonen, positief testen bij een snelle antigeentest of zich hierbij gestrest of ongemakkelijk voelen, dan moeten ze thuis blijven. Een besmet personeelslid mag ook nooit op eigen houtje beslissen om toch aan het werk te gaan. De directie neemt samen met de arbeidsarts hiervoor de beslissing.
De algemene regel voor zorgpersoneel blijft intussen dat zij zeven dagen in isolatie gaan en drie dagen voorzichtig zijn.