Het aantal besmettingen in de werkende en de algemene bevolking is vrijwel gelijk. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven). In de werkende bevolking bedraagt de incidentie 1.101, in de algemene bevolking nog 1.048.
Het rapport gaat over de periode van 5 tot en met 18 april. Aan de hand van gegevens van Sciensano, gekoppeld aan data van de sociale zekerheid en uit de contacttracing, kunnen verschillende sectoren met elkaar vergeleken worden. De cijfers worden bekeken aan de hand van de veertiendaagse incidentie, dus het aantal besmettingen per 100.000 mensen.
Tegenover de vorige periode (22 maart tot en met 4 april) is de incidentie in de werkende bevolking met 30 procent gedaald (1.572). In de algemene bevolking kwam de incidentie in het vorig rapport op 1.313. Het aantal besmettingen daalt bij de werknemers dus sneller dan gezien over de volledige bevolking.
Professor Godderis verwijst naar de paasvakantie als reden voor de daling. "Deze resultaten liggen in de lijn van de verwachtingen. Tijdens de vakantie zijn mensen vaker op verlof en testen ze zich misschien minder."
Opvallend in dit rapport is het feit dat de onderwijssector op hetzelfde niveau zit als de algemene bevolking. In eerdere rapporten kwam het onderwijs vaak met hogere cijfers aanzetten. Volgens Godderis is dit ook te wijten aan de paasvakantie.
Zorgsector
De zorgsector blijft ondertussen, zoals ook uit andere rapporten al gebleken is, met hogere cijfers zitten. Met een incidentie van 1.495 voert de zorg de lijst van sectoren aan. "Dit zou ermee te maken kunnen hebben dat mensen uit de zorg zich vaker laten testen, ook om de mensen rondom hen te beschermen. In andere sectoren wordt er wellicht minder getest", stelt de professor arbeidsgeneeskunde. "Het doet vermoeden dat er een onderschatting van het aantal besmettingen in de cijfers zit."
Godderis voorspelt dat de daling zich zal doorzetten, weliswaar op een geleidelijke manier. In andere golven tekende de onderzoeker een geleidelijke stijging op, waarna het aantal besmettingen vrij snel weer afnam. "Nu lijkt het erop dat we langer stabiel blijven. We moeten oppassen dat we niet in een plateau terechtkomen."