Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) roept opnieuw op de maatregelen van het Overlegcomité na te leven en onze sociale contacten te beperken, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij reageert daarmee op het uitstel van de niet-dringende zorg, als gevolg van de hoge druk op de ziekenhuizen. Die baart de minister zorgen.
Volgens een rondzendbrief van het Hospital & Transport Surge Capacity Comité moeten de ziekenhuizen in ons land alle niet-dringende zorg met twee weken uitstellen. Het gaat om drie types ingrepen: uitstelbare activiteiten die gebruik maken van intensieve zorg, klassieke hospitalisaties die geen gebruik maken van intensieve zorg en chirurgische daghospitaalactiviteiten die geen gebruik maken van intensieve zorg. Levensnoodzakelijke ingrepen en therapieën zoals chemotherapie of dialyse of noodzakelijke revalidatie mogen wel gewoon doorgaan.
Volgens Welzijnsminister Beke zijn de gevaccineerden die in de ziekenhuizen terechtkomen, overwegend 65 jaar of hebben ze onderliggende aandoeningen. "Daarom dat die boosterprik zo belangrijk is. We willen de helft van de Vlamingen vaccineren tegen eind dit jaar. Gisteren hebben we de miljoenste prik gezet", aldus Beke.
Hij weet ook dat die boosterprik geen oplossing is op korte termijn. En dat terwijl de druk op de zorgsector en zijn draagkracht de minister zorgen baart. "Ze staan er telkens weer, maar de moed om te zorgen in dergelijke moeilijke omstandigheden, is niet ongelimiteerd. Meer en meer zorgverleners hebben het moeilijk met ongevaccineerden die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Ik begrijp enorm de frustratie die dit opwekt bij het zorgpersoneel."
Daarom is het volgens minister Beke noodzakelijk dat we onze sociale contacten beperken. "Dat zal de verspreiding van het virus tegengaan. Het is ook noodzakelijk dat we de maatregelen van het Overlegcomité naleven en dat we die permanent evalueren", besluit Beke.
> "Sneller beleid had afbouw niet-dringende zorg vermeden" (Marc Noppen)