Internationale epilepsiedag in AZ Herentals: virtuele reis door epileptisch brein

...met deze reis wil het AZ Herentals het grote publiek een beter zicht laten krijgen op epilepsie. Inclusief sensibilisatie-actie om over te gaan tot een snelle diagnose en oog te hebben voor de grote impact van de ziekte op de patiënten.

Iemand die op de grond ligt te schokken. Dat is wat het grote publiek zich voor de geest haalt, wanneer men aan epilepsie denkt. Maar epilepsie is veel meer dan dat, en dat kan het publiek zelf ervaren met een virtuele reis maken in het epileptisch brein. Afspraak op de Internationale epilepsiedag op 11 februari in het AZ Herentals. Hiervoor kan het AZ Herentals rekenen op de ondersteuning van Health House, C-Naps en Epihunter.

Abnormale hersenactiviteit (“hersenritmestoornissen”) is vaak een aanwijzing voor epilepsie. Om dit vast te stellen en de prognose van de aandoening in te schatten, wordt er een EEG (elektro-encefalogram) genomen. ‘Dit EEG gebeurt het liefst zo snel mogelijk na een aanval’, benadrukt dr. Rishi Panday, een van de vier neurologen van het AZ Herentals. ‘Bij een onderzoek binnen 12 uur na een aanval is de kans om afwijkingen te zien tweemaal zo groot als anders. Wanneer blijkt dat bij een eerste epilepsieaanval epileptische hersenritmestoornissen aanwezig zijn, dan verhoogt voor de patiënt de kans op een tweede aanval binnen het jaar van 10% naar 70%. Een snelle diagnose is dus aangewezen.’

Epilepsie heeft een grote impact op de patiënten die eraan lijden. Ruim 25% van de mensen met epilepsie zijn langdurig arbeidsongeschikt en de ziekte gaat gepaard met een sterfterisico dat driemaal zo hoog ligt. Bovendien heeft de ziekte een enorme psychosociale invloed op de mensen met epilepsie.

 Lees ook :

Virtuele realiteit app voor beter begrip van epilepsie

Start-up Epihunter lanceert oplossing voor detectie verborgen aanvallen van epilepsie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.