JCI bis voor AZ Sint-Blasius. En wat nu?

Heeft een derde JCI-audit voor AZ Sint-Blasius nog zin als je de kostprijs bekijkt die daarmee gepaard gaat? Voor die oefening staat AZ Sint-Blasius na de tweede JCI-erkenning. Dreigt accreditatiemoeheid?

Het AZ Sint-Blasius Dendermonde sleepte zopas een tweede JCI-erkenning in de wacht, drie jaar na de eerste toekenning in 2015. Voor de ruim 1300 artsen en medewerkers een stimulans uiteraard om hun engagement voor een steeds betere zorg blijvend verder te zetten. Karen Pieters, CEO, is natuurlijk uitermate trots op al wie daartoe bijdroeg. Kwaliteitsmanager Brenda Droesbeke evenzeer. Maar kun je je medewerkers op dezelfde manier blijven stimuleren of moet het op een andere manier gebeuren?

Karen Pieters, ziet deze tweede accreditering niet als een eindpunt: "Wij zullen permanent blijven werken aan steeds betere kwaliteit. Accreditering betekent immers een engagement om voortdurend te blijven verbeteren. Het optimaliseren van onze zorg en dienstverlening is een blijvende opdracht die we met veel gedrevenheid opnemen.”

Voor hoofdarts Raf Jacobs breekt de eerstvolgende maanden een periode aan voor een belangrijke oefening. "We zijn er nog niet uit welke richting we verder inslaan. Zowel de pure audit - het accreditatiesysteem - als het onderhoud van het kwaliteitssysteem zullen ter sprake komen."

Accreditatiemoeheid?

Terugblikkend op het recente verleden stelt hij vast dat de accreditatie tot nu toe wel een aantal zaken gefaciliteerd heeft zoals de verbetering van de handhygiëne. Sommigen hebben het wel eens over accreditatiemoeheid, "maar ik zou eerder gewag maken van verandermoeheid. Veranderingen ten goede willen we blijven doordrukken, accreditatie of niet."

Een belangrijke factor blijft verder wat de overheid zal doen met die ziekenhuizen die niet het accreditatiesysteem afrondden zoals gevraagd (tegen begin 2018). "Het is totaal onverkoopbaar dat ziekenhuizen die nu niet geaccrediteerd zijn, ongehinderd kunnen blijven doorwerken. Dan vind ik dat de overheid hier grondig tekortschiet. Zeker omdat de ziekenhuizen die er wél voor gaan, dat met eigen middelen moeten doen." 

"Wij zullen nu onze eigen oefening maken zonder al bepaalde dogma's voorop te stellen."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jozef VANDERHEYDEN

    14 mei 2018

    Het zou interssant zijn hoe groot de kostprijs is van zo’n JCI accreditatie.
    Kunnen wij zelf geen degelijk systeem op poten zetten?
    Misschien is het zinvoller dat soort uitgaven nuttiger te gebruiken.
    A propos,in Denemarken is men ermee gestopt na vier jaar omwille van te zware druk op het (verplegend) personeel.
    Stof genoeg om erover na te denken.