Het Brussels Parlement heeft de ordonnantie goedgekeurd die een juridische basis geeft aan coronamaatregelen nadat de federale fase van het beheer van de pandemie op 11 maart werd opgeheven. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie.
Volgens minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) is de tekst nodig om de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer en in de zorginstellingen, die nog altijd geldt, om te zetten in Brusselse wetgeving. Het besluit hierover is reeds naar de Raad van State gestuurd, zei Maron vrijdag.
De regering moest een nieuwe ordonnantie opstellen omdat de juridische basis voor de Brusselse coronamaatregelen was weggevallen sinds de federale fase van het beheer van de pandemie op 11 maart werd opgeheven.
De amendementen van MR en N-VA werden weggestemd. De MR wilde dat het parlement zich zou uitspreken over maatregelen van de regering - het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie - die strenger zijn dan deze die door het Overlegcomité worden opgelegd, zo lichtte David Leisterh toe.
Gilles Verstraeten stelde dat het N-VA-amendement de bedoeling heeft een algemene rechtsbasis in te voeren naar analogie met het Vlaams decreet betreffende het preventieve gezondheidsbeleid. Het Verenigd College zou eenvoudige maatregelen zoals de mondmaskerplicht, sociale afstand of het gebruik van handgel kunnen nemen. Maatregelen die raken aan de fundamentele rechten en vrijheden - lockdown, sluitingsuur, avondklok - kunnen enkel bij extreme urgentie genomen worden, maar moeten dan binnen de zeven dagen door het parlement bekrachtigd worden. Een ander amendement vroeg de regering om een maand voor het einde van een maatregel het parlement te vragen om die eventueel te verlengen, zoals voorzien bij het Covid Safe Ticket (CST).
Jan Busselen herhaalde dat de PVDA zich verzet tegen de repressieve aanpak van de pandemie. Hij pleitte voor een versterking van de aanwezigheid op het terrein, van de eerste lijn, en van de teststrategie.