De Commissie Gezondheid van het Brussels Parlement heeft het licht op groen gezet voor een ontwerpordonnantie die de regering toelaat maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het coronavirus. Daarmee krijgt het Hoofdstedelijk Gewest daar opnieuw een juridische basis voor.
Volgens minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) is de tekst nodig om de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer en in de zorginstellingen die nog altijd geldt eindelijk om te zetten in de Brusselse wetgeving. Dat is volgens hem ook de enige doelstelling. De regering moest een nieuwe ordonnantie opstellen omdat de juridische basis voor de Brusselse coronamaatregelen was weggevallen sinds de federale fase van het beheer van de pandemie op 11 maart werd opgeheven.
Volgens N-VA, die in Brussel in de oppositie zit, maakt de regering het echter mogelijk om "zonder enige vorm van parlementaire controle de fundamentele rechten van de Brusselaar in te perken, bijvoorbeeld met een avondklok". Volgens parlementslid Gilles Verstraeten, die spreekt van een "Brusselse pandemiewet", is er zelfs sprake van bevoegdheidsoverschrijding omdat Brussel ook maatregelen in het onderwijs, een gemeenschapsmaterie, mogelijk maakt.
De ordonnantie maakt het onder meer mogelijk om het bezoekersaantal te beperken in de horeca, winkels of op festiviteiten. Zaken sluiten is er niet in opgenomen, al kan Brussel wel een verbod opleggen op samenscholingen. De tekst verduidelijkt dat maatregelen alleen mogelijk zijn als ze "nodig, adequaat en proportioneel" zijn en als de regering vaststelt dat ze noodzakelijk zijn op basis van de evolutie van een aantal gezondheidsindicatoren. De reactivering van het Corona Safe Ticket (CST) komt niet voor in het ontwerp. De ordonnantie wordt normaal gezien vrijdag plenair goedgekeurd in het Brussels parlement.