HeiligHartziekenhuis Lier met nieuwe vleugel

Het HeiligHartziekenhuis Lier is gestart met de bouwwerken van een extra vleugel, de zogenaamde “modulaire bouw”. In dit hoogtechnologisch gebouw komt een volledig nieuwe afdeling intensieve zorgen en ook een uitbreiding van het operatiekwartier. De werken zullen iets meer dan een jaar duren.

“Reeds in 2019 maakten de medische raad, de directie en de raad van bestuur een aantal belangrijke afspraken over de toekomst” vertelt algemeen directeur Stefaan Vansteenkiste. “Op lange termijn wordt er gedacht aan een nieuwbouwziekenhuis, maar dat kost erg veel tijd terwijl bepaalde afdelingen een dringende oplossing nodig hadden. Daarom werd er afgesproken om in die afdelingen al sneller te investeren. Een aantal van deze investeringsprojecten zijn reeds afgerond. Denk maar aan de volledig vernieuwde materniteit en spoedgevallendienst. Nu is het tijd om het OK en intensieve zorg aan te pakken.”

De nieuwe vleugel in vogelvlucht

Facilitair directeur Sylvie Vercammen: “De nieuwe ziekenhuisvleugel wordt gebouwd op hoogte. Op niveau 1 komt een volledig nieuwe afdeling intensieve zorg. Op niveau 2 komt een uitbreiding van het operatiekwartier. De plannen voor beide afdelingen kwamen tot stand in nauwe samenwerking met artsen en verpleegkundigen. Niveau 3 is een technische verdieping om de nieuwe afdelingen van hedendaagse technieken te voorzien. Twee passerelles op niveau 1 en 2 verbinden de nieuwe vleugel met ons bestaande gebouw.”

Persoonlijke aandacht voor de patiënt

De toekomstige dienst intensieve zorg telt 12 intensieve bedden en 4 stroke bedden. “Alle noodzakelijke technologische apparatuur is aanwezig en de infrastructuur houdt maximaal rekening met onze werkprocessen en de zorgnoden van patiënten. In het midden van de afdeling komt de verpleegpost met centrale monitoring. Dit wordt het kloppende hart van de afdeling”, aldus dr. Michiel Baeten, medisch diensthoofd intensieve zorg.

“Door de centrale ligging van de verpleegpost hebben we een goed overzicht en zijn alle patiëntenkamers vlot bereikbaar. Alle kamers zijn op dezelfde, logische en ergonomische manier ingericht. Overal gaan we op een uniforme manier kunnen werken, wat de patiëntveiligheid ten goede komt. Er is ook voldoende ruimte rondom het bed. We winnen straks dus aan efficiëntie en comfort. Daardoor kan er meer tijd gaan naar zorg en persoonlijke aandacht voor de patiënt.”

Sylvie Vercammen vult aan: “Doordat de ramen in de patiëntenkamers op zithoogte starten, krijgt elke patiënt vanuit het bed een goed uitzicht op de omgeving en stroomt er volop daglicht binnen. In de kamers van de stroke unit beschikken patiënten over een eigen sanitaire ruimte. Ook belangrijk: de nieuwe afdeling laat een grote flexibiliteit toe. Met minimale ingrepen kunnen we de ruimte opdelen in aparte afgesloten zones. Zo kunnen we snel schakelen bij toekomstige virusuitbraken en die ook beter opvangen.”

Operatiekwartier

Dr. Christian Merckx, medisch diensthoofd anesthesie: “Er is nagedacht over een efficiënte structuur van de afdeling zodat het traject van onthaal over ingreep tot recovery optimaal verloopt. Dit zorgt niet alleen voor privacy en comfort voor patiënten, maar ook voor meer werkcomfort voor artsen en verpleegkundigen. Er komen bijvoorbeeld aparte ruimtes waar we in alle rust en discretie voorbereidingen kunnen treffen voor een ingreep, zoals het prikken van een infuus. Kortom, een helende omgeving die bijdraagt tot een goed herstel."

“Op termijn zullen er aparte patiëntenstromen zijn voor patiënten die voor dagchirurgie komen en gehospitaliseerde patiënten. Met aparte wachtzones en aangepaste faciliteiten voor elke patiëntendoelgroep. Kom je voor een kleine ingreep, dan zal je in een aangepaste setting ontvangen worden. Kinderen worden in aparte boxen gelegd zodat zij niet geconfronteerd worden met volwassen patiënten.”

Hybride operatiezaal

Dr. Marc Dubois, vaatchirurg: “Bij operaties van bloedvaten wordt steeds meer gebruikgemaakt van kathetertechnieken en stents. Hiervoor is goede medische beeldvorming essentieel. Dankzij de hybride zaal tillen we onze vaatheelkunde naar een hoger niveau. Behandelen kunnen we voortaan met een veel grotere precisie en een lagere stralingsbelasting. We kunnen straks kleinere bloedvaten met fijnere katheters behandelen en bepaalde ingrepen uitvoeren die voorheen niet mogelijk waren in ons ziekenhuis. Patiënten met complexere arteriële pathologie hoeven we dan niet meer door te verwijzen.”

Een hybride zaal biedt ook voordelen voor andere medische disciplines. Denk aan neurochirurgie, orthopedie-traumatologie, gastro-enterologie, enz. Stefaan Vansteenkiste: “Dit is dus een grote stap vooruit voor ons ziekenhuis. Een duidelijk signaal aan (huis-)artsen en patiënten dat het HeiligHartziekenhuis mee is met zijn tijd en mag gerekend worden bij de technologisch geavanceerde zorgcentra.”

Duurzaamheid troef

Uiteraard werd de nodige aandacht besteed aan duurzaamheid en milieu. Sylvie Vercammen: “De isolatie in de nieuwe ziekenhuisvleugel voldoet aan de hoogste standaarden. Regenwater vangen we op en laten we via waterinfiltratieboxen infiltreren in de bodem en de vesten. Op alle luchtgroepen voorzien we warmterecuperatie. Er komt ook een nieuwe centrale stookplaats met warmtekrachtkoppeling waarmee we op een energiezuinige manier en met een lagere CO2-uitstoot warmte en elektriciteit opwekken. Daar zal heel het ziekenhuis van profiteren. Tot slot voorzien we overal zuinige en milieuvriendelijke ledverlichting.”

De bouw situeert zich achteraan het ziekenhuis zodat patiënten en bezoekers nauwelijks hinder zullen ondervinden.

Stefaan Vansteenkiste: “De werken zullen ruim een jaar duren. Als alles meezit, zijn we tegen midden 2023 klaar om patiënten hartelijk en in alle veiligheid te ontvangen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.