Indicatoren kleuren verder rood, virus circuleert opnieuw vaker bij ouderen

De toename van het aantal coronabesmettingen begint zich uit te breiden van de groep van 20- tot 39-jarigen naar oudere leeftijdsgroepen. Dat betekent dat er nog meer ziekenhuisopnames op komst kunnen zijn, zo staat in een nieuwe analyse van de Risk Assessment Group (RAG).

De meeste epidemiologische indicatoren voor COVID-19 gaan weer in stijgende lijn. De nieuwe besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames en ook het aantal overlijdens wegens COVID-19 stijgen, alleen het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg blijft nog afnemen, zo blijkt  uit cijfers van het Sciensano.

Zo werden van 8 tot en met 14 maart werden dagelijks gemiddeld 8.614 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 24 procent meer dan in de voorgaande zeven dagen. 

Er werden in die periode circa 35.208 testen afgenomen (+7 procent). De positiviteitsgraad bedroeg 26 procent).

De subversie BA.2 van de omikronvariant was de voorbije twee weken goed voor ruim twee derde van de nader onderzochte besmettingen (en zelfs 85 procent de laatste dagen), de andere besmettingen waren nagenoeg altijd andere omikronversies.

Vooral in Vlaanderen

Het virus circuleert vooral meer in Vlaanderen, maar "voor de meest recente cijfers is er ook in Brussel en Wallonië een toename van het aantal besmettingen", duidt de RAG. En ze wijst erop dat de toenamen van besmettingen niet alleen meer de jongere leeftijdsgroepen treft. "De voorbije week is de incidentie nu ook gestegen voor personen van 40 tot 64 jaar oud, en ook de positiviteitsratio vertoonde de sterkste toename in deze leeftijdsgroep", klinkt het. "Er kan verwacht worden dat deze toename ook aanleiding zal geven tot meer hospitalisaties vergeleken met een circulatie bij jongeren."

Het aantal ziekenhuisopnames is sowieso al aan het stijgen. Van 11 tot en met 17 maart waren er gemiddeld 163,3 hospitalisaties per dag, 14 procent meer dan een week eerder. Er liggen nu 2.262 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis (+15 procent), van wie 173 patiënten intensieve zorg nodig hebben (-6 procent, de enige indicator die daalt). 

Voorts zit ook het aantal overlijdens in de lift. In de periode van 8 tot en met 14 maart overleden gemiddeld 21 mensen per dag aan de gevolgen van COVID-19, een stijging met 26 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen.

Het reproductiegetal bedraagt 1,09.

Intussen werden in België meer dan 25 miljoen dosissen van coronavaccins geprikt. Ruim 7 miljoen mensen kregen de basisvaccinatie en een boosterprik. Dat is ruim 61 procent van de totale bevolking. In Vlaanderen gaat het om 70 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.