In de Kamercommissie Gezondheid is vandaag de bespreking gestart van het wetsontwerp over de verplichte vaccinatie in de zorg. Dat gebeurde na een stemming van meerderheid tegen oppositie, met een onthouding van N-VA. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) hoopt dat de stemming over de tekst voor de paasvakantie kan plaatsvinden in de commissie.
Eind januari raakte de federale regering het eens over het principe van de verplichte vaccinatie voor het personeel in de zorg. De prikplicht gaat in principe in op 1 juli, maar met die timing kan nog geschoven worden in functie van de epidemiologische situatie. Oorspronkelijk zou de verplichting ingaan op 1 januari, met een overgangsperiode van drie maanden.
Over de tekst bestaat geen eensgezindheid - onder meer de vakbonden verzetten zich ertegen. Voor de oppositie rijst de vraag of de behandeling vandaag nog zo dringend is. Sofie Merckx (PVDA) voerde bovendien aan dat de verplichting het risico met zich meebrengt dat daardoor personeel zal worden ontslagen. Ook Kathleen Depoorter (N-VA) wees er eerder al op dat de sector zich geen uitval kan veroorloven.
Zowel Merckx als Depoorter, maar ook Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) en Sophie Rohonyi (DéFI) vonden dat er op zijn minst nieuwe adviezen moesten komen of eventueel hoorzittingen, alvorens de bespreking verder haar beloop zou krijgen. De minister merkte op dat het wetsontwerp zelf verwijst naar verschillende adviezen die nog moeten worden ingewonnen alvorens eventueel tot de verplichting kan worden overgegaan - adviezen die sowieso voor de behandeling in de plenaire Kamer op tafel moeten liggen.
Volgens Depoorter gaan die echter niet breed genoeg. Uiteindelijk werd de vraag om adviezen en/of hoorzittingen weggestemd door de meerderheid, waardoor de inhoudelijke bespreking volgende week kan voortgaan. Minister Vandenbroucke benadrukte het belang om het debat niet uit te stellen. "We zitten in code geel op de coronabarometer, de situatie is onder controle, maar we moeten op elk moment klaar staan. Dat is een cruciale les die we uit deze crisis moeten trekken."