De 439.572 Belgen die in 2019 langdurig arbeidsongeschikt of invalide waren, hebben de overheid 21,2 miljard euro gekost. Dat schrijft De Tijd op basis van een studie van IDEA Consult in opdracht van Federgon, de federatie van de hr-dienstverleners. Zeventig procent van die som komt doordat de overheid inkomsten niet kan innen doordat die mensen niet werken, de overige dertig procent bestaat uit uitkeringen.
Het aantal werklozen daalt al een aantal jaar, maar het aantal arbeidsongeschikten neemt alsmaar toe: van 278.071 in 2010 tot 471.040 in 2020. Die toename kan worden verklaard door de bevolkingsgroei en de vergrijzing.
"Het is een zwaard van Damocles dat boven onze economie hangt", zegt Paul Verschueren van Federgon. "We moeten die trend keren en mensen beter en sneller weer naar de arbeidsmarkt begeleiden." Het probleem is echter dat mensen die in de invaliditeit belanden amper nog terug op de arbeidsmarkt verschijnen. Als iemand de status van langdurig arbeidsongeschikt heeft, is die in 91 procent van de gevallen ook een jaar later invalide, blijkt uit cijfers van het Steunpunt Werk uit 2018.
Daarom komt Federgon nu met enkele aanbevelingen. Zo wil de federatie van hr-dienstverleners investeren in maatwerk voor herintegratie. Daarnaast moet het traject om weer te gaan werken veel sneller worden opgestart.
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wijst in een reactie op het protocol voor langdurig zieken dat ze vorige week afsloot met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Dat moet de VDAB en partners veel sneller betrekken en ervoor zorgen dat er minder drempels zijn om langdurig zieken aan de slag te krijgen. "Ook de uitzendsector speelt daar een belangrijke rol in dankzij flexibiliteit en mogelijkheden om arbeidsritme geleidelijk aan op te drijven. Zo willen we niet enkel meer mensen die langdurig ziek zijn en willen werken aan de slag helpen, maar ook de slaagkansen voor een positieve terugkeer naar een job verhogen", aldus nog minister Crevits.