Nederlandse ziekenhuizen die gebruikmaken van het informatiesysteem van ChipSoft, vinden dat te duur, maar overstappen naar een ander systeem kost te veel werk en geld. Dat blijkt uit een artikel van NRC ("ziekenhuizen voelen zich klemgezet door softwarebouwer") dat rondging bij tien artsen en bestuurders van ziekenhuizen die werken met ChipSoft, meldt het vakblad Medisch Contact.
Alles gaat terug op adviesbureau KPMG dat in 2020 voor de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de markt verkende naar informatiesystemen van ziekenhuizen en digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Het rapport concludeerde dat er maar enkele aanbieders zijn en dat toetreden tot de Nederlandse markt moeilijk is vanwege wet- en regelgeving, lokale inrichting en codestelsels. Ook viel op dat ziekenhuizen niet graag overschakelen op een ander systeem omdat het is geïntegreerd in de ziekenhuisprocessen en vanwege de hoge kosten. Daarnaast bleek gegevensuitwisseling tussen verschillende systemen lastig.
Ziekenhuizen zijn wel blij met de software van ChipSoft, maar de miljoenen per jaar aan licentiekosten stuiten hen tegen de borst, aldus NRC. Een middelgroot ziekenhuis betaalt zo’n 2 miljoen euro per jaar, een klein ziekenhuis 1,5 miljoen euro. ‘Je drijft langzaam in een financiële fuik, dat is het gevoel’, aldus een ziekenhuisbestuurder in de krant. En: ‘Het is een hoofdpijndossier van heel veel directies.’
ChipSoft probeerde via de hoogste economische bestuursrechter de publicatie van het rapport te voorkomen. Het vreest imagoschade. In een kort geding kreeg het bedrijf in maart voorlopig gelijk. Tot de rechtbank een oordeel velt in de bodemprocedure, mag de ACM alleen de ‘managementsamenvatting’ van het rapport publiceren, aldus NRC.
Vanwege de complexiteit van de zaak wil de rechgter meer tijd nemen om tot een oordeel te komen. Tot die tijd mag de ACM alleen de managementsamenvatting van de marktverkenning publiceren.
Volgens NRC is ChipSoft met 51 ziekenhuizen als klant veruit de grootste aanbieder. Het Amerikaanse bedrijf Epic heeft als één na grootste elf ziekenhuizen in portefeuille. Daarnaast zijn het Duitse Nexus met zeven ziekenhuizen en het Amerikaans-Duitse SAP/Cerner met vijf actief op de Nederlandse markt.
In ons land werken onder meer ZNA/GZA, ziekenhuis Geel, ZOL en AZ Delta geheel of gedeeltelijk met ChipSoft.