Luchthavens Zaventem en Charleroi beboet voor temperatuurcontroles tijdens corona

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft de luchthavens van Zaventem en Charleroi elk een boete opgelegd voor de temperatuurcontroles van passagiers die ze met behulp van warmtecamera's uitvoerden in de strijd tegen het coronavirus. "De luchthavens hadden geen geldige rechtsgrond om deze gezondheidsgegevens van de reizigers te verwerken", stelt de autoriteit.

De boete voor Brussels Airport bedraagt 200.000 euro, die voor Brussels South Charleroi Airport 100.000 euro. Het bedrijf Ambuce Rescue Team, dat op Zaventem mee instond voor de controles, krijgt een boete van 20.000 euro. De betrokkenen kunnen nog beroep aantekenen.

De privacywaakhond kondigde midden 2020 een onderzoek naar het gebruik van de warmtecamera's waarmee werd gecontroleerd welke personen een temperatuur van meer dan 38 graden Celsius hadden. Beide luchthavens begonnen ermee in juni 2020, de luchthaven van Charleroi gebruikte het systeem tot maart 2021 en Brussels Airport tot januari 2021. Passagiers op Zaventem bij wie meer dan 38 graden gemeten werd, kregen een vragenlijst in te vullen over mogelijke symptomen in verband met het coronavirus.

Het besluit van de Gegevensbeschermingsautoriteit is dat "de luchthavens geen geldige rechtsgrond hadden om gegevens betreffende de temperatuur van de reizigers te verwerken, met name omdat het over gezondheidsgegevens gaat". 

Gezondheidsgegevens mogen alleen in uitzonderlijke gevallen worden verwerkt. De GBA geeft aan dat redenen van volksgezondheid of zwaarwegend algemeen belang zo'n uitzonderlijk geval kunnen zijn, maar dat moet dan wel gebaseerd zijn op "een duidelijke en nauwkeurige rechtsnorm waarvan de toepassing voorspelbaar is voor de betrokkenen". En het protocol dat voor de temperatuurcontroles op de luchthavens werd gebruikt, "voldoet niet aan deze vereisten". Bovendien liet bijvoorbeeld ook de informatieverstrekking aan de reizigers te wensen over volgens de privacywaakhond.

"Wij begrijpen dat bedrijven hard getroffen zijn door de pandemie en dat zij nooit eerder geziene noodmaatregelen hebben moeten nemen", zegt Hielke Hijmans, de voorzitter van de Geschillenkamer van de GBA. "De privacyregels vormen echter een essentiële bescherming voor de rechten en vrijheden van personen, en moeten dus worden nageleefd. (...) Onze beslissing van vandaag is des te belangrijker omdat zij als leidraad kan dienen voor eventuele soortgelijke gegevensverwerkingen, al dan niet in het kader van de gezondheidscrisis."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.