Mogelijk dode door probleem met beademingstoestel Philips

Een defect in beademingsapparatuur van Philips heeft mogelijk tot een dode geleid. Vier andere patiënten hebben wellicht een letsel opgelopen na het plotseling uitvallen van de apparaten. Daarbij ging geen alarm af. Philips onderzoekt de zaak, bevestigt een woordvoerder na eerdere berichtgeving in de Nederlandse krant Eindhovens Dagblad. 

Het probleem doet zich voor bij de beademingsapparaten die in ziekenhuizen gebruikt worden als ondersteuning voor patiënten die nog wel zelf kunnen ademen. Het gaat om de types V60 en V60 Plus. Daarvan zijn er wereldwijd 105.000 in gebruik. Philips zegt dat de kans heel klein is dat het apparaat stopt zonder dat er een alarm afgaat. Dat zou eens per miljoen keer gebeuren dat het apparaat gebruikt wordt.

De afgelopen tijd kreeg Philips 383 meldingen van het onverwacht uitvallen van de apparaten. In 377 gevallen viel het apparaat uit, maar ging het alarm wel af en konden artsen en verplegers dus snel ingrijpen. In zes gevallen ging er geen alarm af. Philips onderzoekt nu of het overlijden van één patiënt en het letsel van vier anderen het directe gevolg is van die uitval. Waar die gevallen zich hebben voorgedaan is niet bekendgemaakt, maar in ieder geval niet in Nederland.

Ziekenhuizen kunnen de apparaten wel blijven gebruiken, maar moeten dan een extern alarm aansluiten dat vaak in kamers op de intensieve zorg ingebouwd is. Ook andere voorzorgsmaatregelen die al eerder aangeraden werden zijn nu door Philips verplicht gesteld, zoals het meten van de zuurstofstroom naar de patiënt toe en het zuurstofgehalte in het bloed van de patiënt.

De afgelopen tijd had Philips meer problemen met beademingsapparatuur. In apparatuur voor slaapapneupatiënten zat een isolatieschuim dat kon verbrokkelen en bij contact met bepaalde schoonmaakmiddelen giftige stoffen kon afgeven. Voor de terugroepactie voor miljoenen van die apparaten heeft Philips inmiddels 725 miljoen euro opzij gezet. Daar kunnen mogelijk nog schadevergoedingen bovenop komen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.