De omikronvariant van het coronavirus vormt een groot wereldwijd risico waar landen zich goed op moeten voorbereiden. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag. "Uitbraken van de nieuwe variant kunnen grote gevolgen hebben". De organisatie benadrukt ook de vele onzekerheden die nog bestaan rond het gevaar en de besmettelijkheid van de variant.
"De nieuwe variant heeft een niet eerder geziene hoeveelheid mutaties die zorgelijk zijn voor het verloop van de pandemie" , aldus de WHO. "Het wereldwijde risico met deze nieuwe variant hebben wij ingeschat op erg hoog."
De VN-organisatie heeft lidstaten geadviseerd het vaccinatieproces te versnellen om meer mensen te beschermen tegen het coronavirus. Het is de verwachting van de WHO dat ingeënte mensen nog steeds ziek kunnen worden met de nieuwe variant, maar dat het ziekteverloop minder ernstig zal zijn, net als met oudere varianten. "Tot op vandaag is er nog geen enkel overlijden gemeld dat gelinkt kan worden aan de nieuwe variant", klinkt het.
Over de impact van de omikronvariant, die recent werd ontdekt in het zuiden van Afrika, is nog weinig bekend. In Zuid-Afrika lijken mensen mildere klachten te hebben dan bij de deltavariant. Om meer te weten over het ziekteverloop en de resistentie tegen vaccins is nog zeker twee weken onderzoek nodig.