Politiek en experts verslikken zich in veel besmettelijkere coronavariant

Amper een dikke week nadat het Overlegcomité maatregelen trof om sluitingen te vermijden, moeten de nachtclubs toch weer dicht. De veel besmettelijkere deltavariant van het coronavirus heeft politiek en experts verschalkt, moest premier Alexander De Croo toegeven.

De vertegenwoordigers van de federale regering en de deelstaten logden vrijdagochtend om 8 uur al in voor een digitaal - en alweer vervroegd - Overlegcomité. Dat was nodig, want de coronacijfers evolueerden de afgelopen week volledig in de verkeerde richting. De dagelijkse besmettingen schommelen rond een recordniveau van 25.000, het aantal niet-vastgestelde infecties is daar mogelijk nog eens een veelvoud van, waarschuwde premier Alexander De Croo  na afloop van de vergadering. 

Dat is een situatie die de experten minder dan twee weken geleden zelfs in hun meest pessimistische scenario niet hadden voorzien. "We hadden een andere inschatting gemaakt, en niet alleen in ons land. We moeten denk ik toegeven dat we verschalkt zijn door het veel besmettelijkere deltavirus", aldus De Croo. "Het zorgsysteem kraakt, de situatie weegt op het personeel en op de patiënten die wachten op andere zorg. Dan moeten we ingrijpen."

En dus legt het Overlegcomité amper een dikke week na de vorige vergadering alweer een nieuw 'winterpakket' op. Dat is een pak strenger dan het kader van vorige week, dat voornamelijk inzette op mondmaskers en telewerk. 

Vooral de horeca en de evenementensector moeten zich aanpassen. De nachtclubs gaan vanaf morgen weer dicht, restaurants en cafés moeten om 23 uur de deuren sluiten. Publieke evenementen kunnen vanaf maandag binnen nog enkel als het publiek kan neerzitten, en bovendien zijn het mondmasker en de coronapas verplicht. Buiten moeten gezelschappen anderhalve meter afstand kunnen houden en gelden de regels van de horeca.

De private evenementen die binnen plaatsvinden worden zelfs verboden, met uitzondering van huwelijken en koffietafels na begrafenissen, al gelden ook voor die laatsten strenge regels. De maatregelen zijn voorlopig drie weken lang van kracht. Op 15 december wil het Overlegcomité bekijken of er eventueel een versoepeling inzit voor de feestdagen. Zeker de nachtclubs zullen de komende weken op steunmaatregelen kunnen rekenen, benadrukte De Croo. 

Ook in de scholen en de jeugdactiviteiten zitten er opnieuw strengere regels aan te komen. De ministers van Onderwijs en Jeugd, twee bevoegdheden van de gemeenschappen, is gevraagd om dit weekend te overleggen en uiterlijk maandag met een pakket maatregelen te komen.

"Als we willen vermijden dat de scholen écht crashen zullen we zeer sterk moeten ingrijpen, en snel", waarschuwde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vrijdagmiddag al. Het onderwijs moet onder meer bekijken hoe het nog meer kan inzetten op mondmaskers en ventilatie en hoe verschillende klasgroepen beter van elkaar gescheiden kunnen worden, zei hij. Ook de buitenschoolse activiteiten, zeker als ze binnen plaatsvinden, moeten volgens Vandenbroucke veiliger worden gemaakt. "Als we willen dat de scholen openblijven moeten we elders heel moeilijke maatregelen nemen."

Ook de ministers van Volksgezondheid hebben huiswerk gekregen. Dat ze zaterdag samenzitten om te bekijken hoe de boosterprik voor de brede bevolking georganiseerd kan worden was al bekend, maar ze krijgen nu ook de taak om die herhalingsprik nog sneller toe te dienen dan aanvankelijk voorzien zodat voor kerstmis al "een zo groot mogelijk aantal personen" kan worden ingeënt.

Hoofd boven water

Mensen moeten zich daar ook makkelijk online voor kunnen registreren, besliste het Overlegcomité, bijvoorbeeld via Qvax. Daarnaast moeten de ministers een tijdelijke nieuwe teststrategie uitwerken, die ervoor zorgt dat de overbevraagde huisartsen het hoofd boven water kunnen houden. Het Overlegcomité besliste alvast dat er walk-in-testcentra komen, waar mensen zonder afspraak tere chtkunnen. 

Het privéleven blijft voorlopig buiten schot. "De mensen weten intussen wat dit virus betekent. We denken dat het niet nodig is om met allerlei regeltjes te komen voor het persoonlijke leven", legde Vandenbroucke uit. Dat betekent niet dat er geen aanbevelingen zijn. Zeker voor ouderen en kwetsbaren is het volgens het Overlegcomité zaak om voorzichtig te blijven en contacten te beperken, klonk het. Daarnaast heeft buiten afspreken de voorkeur op binnen, blijft ventilatie belangrijk en is een zelftest afnemen vooraf aan te raden, benadrukte De Croo. 

"Dit is een moeilijk moment", gaf de premier vrijdag toe. "We hadden allemaal gedacht dat de vaccins zo goed als absoluut waren qua bescherming. Ze beschermen bijzonder, bijzonder goed, maar we worden vandaag geconfronteerd met een ander virus", zei hij. De Croo drukte de bevolking op het hart om de maatregelen goed na te leven. Politie- en inspectiediensten is gevraagd om streng op te treden tegen overtredingen, de burgemeesters moeten daarop toezien. "Het voornaamste is ons eigen gedrag. Met veel solidariteit zullen we ons hier opnieuw doorslaan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.