In het academiejaar 2022-2023 zal de VU Brussel heel waarschijnlijk starten met een opleiding ‘Bachelor of Science’ in de Artificiële Intelligentie.
Eind 2020 werd de opleiding op punt gezet en begon een grondige externe erkenningsprocedure die resulteerde in een positief advies. “De voorgestelde academische bacheloropleiding zal als eerste in het Belgische en dus ook Vlaamse universitaire landschap tegemoet komen aan een reële nood op de arbeidsmarkt”, zo zegt Jan Danckaert, vice-rector Onderwijs- en Studentenbeleid van de Vrije Universiteit Brussel.
Het curriculum van de opleiding zal een breed pakket basisvakken bevatten, met onder meer algoritmen en datastructuren, zoekprocessen, neurale netwerken en andere technieken voor machinaal leren, kennisrepresentatie en redeneren, wiskunde, wetenschappelijke methoden,...
Daarnaast worden doorheen het curriculum vier discipline-overschrijdende thema’s gedefinieerd; ethiek, menselijke intelligentie, artificiële intelligentie en wetenschappelijke methoden.
“In deze opleiding bestuderen we intelligentie van verschillende invalshoeken: we zien hoe intelligentie bij mensen werkt, hoe natuurlijke taal werkt, en waarom dit van belang is voor intelligentie, hoe een groep soms intelligenter dan de individuen kan zijn, hoe we zelf intelligente systemen kunnen creëren, maar ook hoe we computermodellen kunnen gebruiken om dingen bij te leren over (menselijke) intelligentie. Daarnaast is er ook heel wat aandacht voor de rol van AI in de maatschappij (bijvoorbeeld ethische en legale aspecten). Vanaf het tweede jaar bieden we studenten via een systeem van profielen (cognitie/psychologie, taalkunde, computerwetenschappen, en intelligente systemen) de kans om zich, met het oog op de diverse doorstroommogelijkheden, te verdiepen in de richting die hen het meest interesseert”, zegt Bart De Boer, kandidaat voorzitter opleidingsraad.
AI Experience Center
“Vanaf het tweede jaar krijgen de studenten via een systeem van profielen (cognitie/psychologie, taalkunde, computerwetenschappen, en intelligente systemen) de kans om zich, met het oog op de diverse doorstroommogelijkheden, te verdiepen in de richting die hen het meest interesseert”, zegt Bart De Boer, kandidaat voorzitter opleidingsraad.
“De tijd dat AI alleen in een laboratorium aanwezig was, is voorgoed voorbij. AI is niet meer weg te denken uit de maatschappij en heeft een belangrijke impact op het dagelijks leven. Voorbeelden hiervan zijn gezichts- en nummerplaatherkenning, hulp bij het stellen van een diagnose, het automatisch verhandelen van aandelen, enz. Om dit in goede banen te leiden, moeten ontwikkelaars van zulke technologie op de hoogte zijn van meer dan enkel de te overwinnen technische problemen, maar ook van hoe mensen AI gebruiken, wat mensen van AI verwachten en van de ethische en maatschappelijke kwesties die bij AI komen kijken”, aldus de initiatiefnemers.
De VUB heeft ook een AI Experience Center, een plaats waar onderzoekers, industrie en beleidsmakers elkaar kunnen vinden om samen te werken rond AI. In dit centrum staan een reeks demonstraties – vaak gebouwd door studenten – opgesteld die de mogelijkheden van AI illustreren.