Twee kort na elkaar gehouden enquêtes over de gezondheid van artsen wijzen uit dat nogal wat dokters met een alcoholprobleem kampen. Vooral specialisten. Tot 20%, dat is veel. Reactie van de Orde.
De onderzoeken liepen weliswaar in de Franstalige tijdschriften Médor en Marianne, maar ze lopen parallel met Nederlandstalige enquêtes. “Kort op de bal spelen met preventie voor artsen die in moeilijkheden verkeren, is meer dan ooit een prioriteit", reageert Jean-Jacques Rombouts, vicepresident van de Orde der Artsen.
Vooral specialisten?
"Specialisten drinken bijna twee keer zoveel als de rest van de bevolking. Gynaecologen, anesthesisten en chirurgen zijn de grootste risicogroep. Ze zijn zich nochtans terdege bewust van de schade door alcohol, maar stress, emotionele belasting, prestatiedruk,… duwen hen soms naar dat drinkgedrag.
Voor Jean-Jacques Rombouts, vicevoorzitter van de Nationale Raad van de Orde, maken specialisten en artsen in het algemeen deel uit van een bevolkingsgroep waar ongepast gedrag zich voordoet zoals elders. "Het is onze rol om patiënten te beschermen en preventie voor artsen op te zetten, zoals we dat al gedaan hebben met “Arts in Nood”. Als een arts met een probleem worstelt, kan het platform onmiddellijk ingrijpen: "Het kan worden gecontacteerd door de arts, een collega, een familielid of een patiënt, en de dokter wordt doorverwezen naar een vertrouwensarts die hem zal helpen het probleem te beheersen. Dat probleem kan te maken hebben met met alcohol, maar ook met stress, burn-out of andere sociale moeilijkheden.”
Internist ontslagen
Kort op de bal spelen is de prioriteit van de Orde: "In ziekenhuizen bestaat bij dit soort situaties een interne controle in het OK, maar ook de hoofdarts en de medische raad waken over vermoeide artsen en zeker over wie alcoholproblemen heeft. We hebben verder provinciale instanties die de fysieke en mentale capaciteit van artsen garanderent. Rombouts steekt niet weg dat dit soort situaties bestaat: "Toen ik hoofdarts was, hebben we een internist ontslagen die vluchtte in alcohol bij moeilijke casussen. Hij werd geheroriënteerd naar administratieve taken."
Cijfers
Ter herinnering: in een onderzoek aan de Universiteit van Antwerpen, waarbij 1.500 artsen en specialisten werden ondervraagd, gaf 18% van de respondenten problematisch alcoholgebruik toe. Het meest getroffen waren gynaecologen, psychiaters, anesthesisten en chirurgen. Deze enquête toonde ook aan dat van de 65-plussers meer dan 33% zich zorgen maakte over dit probleem. In 2012 onthulde de krant De Morgen op basis van een onderzoek van professor Geert Dom (UA) dat een op de vijf specialisten ouder dan 55 jaar met alcoholproblemen kampte.
> Zie RTBF-reportage hierover.