De extreemlinkse oppositiepartij PVDA verzet zich tegen de plannen van de regering om langdurig zieken te sanctioneren indien ze pertinent weigeren mee te werken aan mogelijke herintegratie op de arbeidsmarkt. De werkgevers blijven buiten schot, zegt fractieleidster in de Kamer Sofie Merckx.
De federale regering zette vanochtend het licht op groen voor de plannen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om langdurig zieken en werkgevers te responsabiliseren. Voor beide categorieën wordt een mechanisme in het leven geroepen dat na een aantal verwittigingen kan leiden tot een financiële sanctie. Volgens Vandenbroucke is het niet zozeer de bedoeling om boetes uit te delen, maar wel om langdurig zieken te helpen om opnieuw - al dan niet deeltijds - aan de slag te ga an.
De PVDA ziet dat anders. "De agenda is niet de genezing van zieke werknemers, maar activering op straffe van sancties. En zieke werknemers zullen er het eerste slachtoffer van zijn", zegt Kamerfractieleidster Sofie Merckx.
Volgens Merckx blijven de werkgevers bovendien grotendeels buiten schot. "Het lijkt wel of het draaiboek van werkgeversorganisatie Voka is gevolgd. Zijn (Vandenbroucke, red.) project is erop gebouwd om langdurig zieken naar de arbeidsmarkt te jagen, koste wat het kost." Ze vindt het sanctiebedrag ook te hoog. "Boetes van 30 euro per maand voor een gemiddelde uitkering zijn onrechtvaardig, zeker nu de levensduurte zo hard stijgt."
De oppositiepartij eist dat de regering de plannen alsnog intrekt. "Er zijn alternatieven voor het straffen van zieken, zoals het blijven inzetten op vrijwillige begeleidingstrajecten terug naar werk. Daar komt nog eens bij dat men steeds langer moet werken. Laat ons de oorzaken aanpakken in plaats van met sancties te zwaaien", aldus Merckx.