De tijdelijke werkloosheid vanwege het coronavirus is in februari opnieuw gedaald. Dat heeft hr-dienstverlener SD Worx bekendgemaakt op basis van zijn maandelijkse tracker van de salarisgegevens van 70.000 werkgevers en ongeveer een miljoen werknemers uit de privésector in België.
De tijdelijke werkloosheid door corona steeg tussen december 2021 en januari 2022 met bijna de helft, becijferde SD Worx, maar ze daalde in februari met bijna een vijfde. In januari ging 1,28 procent van de dagen verloren door tijdelijke werkloosheid ten gevolge van COVID, in februari daalde dat opnieuw tot 1,04 procent.
De piek lijkt daarmee voorbij, al stijgt de tijdelijke werkloosheid in sommige sectoren nog, aldus SD Worx. Een jaar geleden, in februari 2021, ging nog 3,94 procent van de dagen verloren.
Door het Russisch-Oekraïense conflict zou echter nieuwe druk kunnen ontstaan op de werkgevers, vooral op bedrijven met een tekort aan grondstoffen of exportproblemen, die dan hun toevlucht zouden kunnen nemen tot tijdelijke werkloosheid vanwege overmacht.
Volgens de analyses van SD Worx zouden Limburg, Luik en Henegouwen in 2022 het hardst worden getroffen door tijdelijke werkloosheid. "Dat verschil kan verklaard worden door het feit dat arbeiders harder getroffen worden dan bedienden door quarantaines en tijdelijke werkloosheid", zegt juridisch adviseur Geert Vermeir van SD Worx. "De provincies met meer arbeiders dan bedienden kennen meer dagen tijdelijke werkloosheid. In Vlaanderen staat hierdoor de provincie Limburg op kop met 1,55 procent van de dagen geregistreerd als tijdelijk werkloos."