Elke hospitalisatieverzekering moet de kosten na een suïcidale poging dekken. Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend. Ze wil verzekeraars ook verbieden bijpremies aan te rekenen of klanten te weigeren na een poging.
Elk jaar plegen ongeveer 2.000 mensen in ons land zelfmoord. Het Belgische gemiddelde ligt een eind boven het Europese gemiddelde. Gegevens over het aantal pogingen zijn moeilijker te verkrijgen, maar in België wordt het aantal geschat op 22.000 tot 44.000 per jaar, waarvan bijna 5.000 tot hospitalisatie zouden leiden.
"Na een suïcidepoging in het ziekenhuis belanden, zorgt al voor een zware mentale klap", aldus Van Hoof. En vaak krijgen deze mensen nadien nog een fikse rekening gepresenteerd. "Gezien de vicieuze cirkel tussen armoede en psychische problemen, verergeren deze financiële zorgen nog eens de kwetsbare psychische toestand van de betrokkene."
De uitsluiting uit de hospitalisatieverzekering duwt suïcidale mensen volgens het Kamerlid nog dieper in de put. "Vele mensen met zelfmoordgedachten voelen al een intens schuldgevoel tegenover hun familie, hun omgeving of de samenleving. Dat suïcidale mensen moeten opdraaien voor de kosten na een wanhoopsdaad, culpabiliseert hen nogmaals. Doordat verzekeraars expliciet bepalen dat deze kosten niet gedekt worden, wijzen zij deze mensen met de vinger. Zij worden veroordeeld en financieel gestraft."
En daar houdt het probleem volgens Van Hoof niet op. Voor mensen die een zelfmoordpoging achter de rug hebben, is het ook moeilijker een hospitalisatieverzekering af te sluiten, of er wordt een bijpremie aangerekend, legt Van Hoof uit. "Zo worden zij dubbel gestraft. We moeten mensen die een suïcidepoging ondernemen juist ondersteunen en helpen bij hun genezing en niet eeuwig brandmerken."
Om dat te voorkomen, wil ze het onmogelijk maken een verzekering te weigeren of een bijpremie aan te rekenen omwille van een voorafgaande zelfmoordpoging. Bovendien wordt bepaald dat de verzekeringsnemer niet verplicht is deze informatie mee te delen voor het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst.