"Vrij grote uitval in zorgsector" (Lode Godderis)

In de zorgsector is een "vrij groot aantal" werknemers op dit moment uitgevallen. Dat blijkt uit het tweewekelijks rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven), dat het aantal besmettingen in de verschillende sectoren van de economie vergelijkt.

De uitval komt er tegen de achtergrond van een stijgend aantal coronacijfers in alle sectoren. "Er is tegelijk ook meer zorg nodig, omdat de ziekenhuisopnames stijgen. Dat maakt me ongerust", zegt de professor. 

Het coronavirus circuleert momenteel sterk in de beroepsbevolking, blijkt voorts uit het rapport, dat de periode van 8 tot en met 21 maart bespreekt. De incidentie in de werkende bevolking is 1.456, tegenover 1.005 in de algemene bevolking. Tijdens de vorige gemeten periode lag de incidentie in de werkende bevolking nog op 1.051, in de algemene bevolking lag die op 795. 

De sectoren waar veel contact is tussen mensen onderling tellen, zoals de voorbije weken, het meeste besmettingen. Behalve de zorgsector gaat het bijvoorbeeld om de ziekenhuizen, kinderdagverblijven en woonzorgcentra. 

"Paasvakantie net op tijd"

Ook het onderwijs blijft niet gespaard. Deze periode is er evenwel een sterkere stijging in het middelbaar onderwijs opgetekend, terwijl het hoger onderwijs in vorige rapporten als nummer een binnen het onderwijs naar boven kwam. Volgens Godderis heeft dat te maken met de algemene stijging in de volledige maatschappij, en met het feit dat er meer activiteiten op en buiten scholen worden georganiseerd. "De paasvakantie komt wellicht net op tijd."

Ook in andere activiteitssectoren is een toename van het aantal besmettingen vastgesteld. De brandweer en andere veiligheidsdiensten springen er voor het eerst uit. De informatie- en communicatiesector stijgt sterk. Kappers en schoonheidsspecialisten volgen de trend van de algemene bevolking. 

In het vorige rapport merkte Godderis al een vertraging van de daling van het aantal besmettingen op. De snelheid van de stijging komt toch eerder onverwacht. "Het gaat hard. Ook door de circulatie van andere virussen, zoals de griep, wordt de druk op de ziekenhuizen verhoogd. Ventileren van kleine ruimtes en mondmaskers dragen op drukke plaatsen blijft nodig."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.