WZC Geraardsbergen - Zaakvoerders kregen vrij spel ondanks vernietigende inspectieverslagen 

De aangehouden zaakvoerders van de assistentiewoningen in Geraardsbergen waar begin februari 17 bewoners geëvacueerd werden omdat ze niet zelfredzaam waren, kregen door de omvorming tot een cohousingproject een half jaar lang vrij spel met zorgbehoevende bejaarden, hoewel de inspectieverslagen voorafgaand aan de intrekking van de erkenning ronduit vernietigend waren.

Uit de door Belga opgevraagde verslagen van de Zorginspectie in 2020 blijkt dat Residentie Beauprez grossierde in overtredingen van de erkenningsvoorwaarden, zoals het opsluiten van bewoners en het onderverhuren van delen van een assistentiewoning, maar door het achterpoortje met het cohousingproject werd de situatie niet meer opgevolgd.

Uit controles van de Zorginspectie bleek dat in Residentie Beauprez ouderen verblev en die niet zelfredzaam waren en dat de zorg duidelijk onvoldoende was. De erkenning voor het uitbaten van een assistentiewoning werd definitief ingetrokken eind juni 2021, maar het maakte een doorstart als cohousingproject Alegria. Bij een inval van de politie op 3 februari 2022 in het cohousingproject werden 15 ouderlingen aangetroffen die niet zelfredzaam waren. 

De doorstart in het cohousingproject Alegria betekende volgens de Zorginspectie wel een daadwerkelijke stopzetting van de assistentiewoningen, maar omdat de bewoners gewoon overgenomen werden uit de vroegere werking bleef opvolging noodzakelijk. Dat gebeurde niet, ondanks de flagrante overtredingen van de erkenningsvoorwaarden die ook in 2020 werden vastgesteld.

Zo meldt het verslag van het onaangekondigd bezoek op 28 januari 2020 dat "er verschillende aanwijzingen (waren) die er op duiden dat de werking van de GAW (groep van assistentiewoningen, nvdr.) er opgericht is om mensen zo lang mogelijk in de GAW te houden los van hun zelfredzaamheid". "Deze assistentiewoningen worden ook onvoldoende structureel onderhouden en geven een afgeleefde indruk. Beschadigingen aan de laminaatparket verhogen het risico op valincidenten. Er is niet overal voorzien in de nodige handgrepen. Bewoners geven aan dat het vaak te koud is op de assistentiewoning. Er is niet altijd in ventilatie van de sanitaire cel voorzien. Tijdens de rondgang werd ook vastgesteld dat het dagelijks onderhoud te wensen overlaat", stelt het inspectieverslag. 

Gesjoemel facturen

Er waren ook aanwijzingen van gesjoemel met facturen. "Naast de verrekening van extra onderhoudskosten voor de individuele flat via de factuur zoals voor de wekelijkse reiniging van de flat, dienen de bewoners ook dienstencheques aan te kopen", stelt het verslag. "Indien het onderhoud via een extern circuit, de dienstencheques, gebeurt mag de facturatie geen melding maken van een aangerekende kost voor onderhoud. Bovendien werd vastgesteld dat er 2 versies zijn van de facturen: de overhandigde facturen die de voorziening bewaard verschillen van diegene die door bewoners werden getoond aan de inspectie. Bij deze laatste wordt onderhoud niet vermeld."

In januari 2020 waren er ook 13 assistentiewoningen die aan meerdere bewoners verhuurd werden. "Tijdens de rondgang stelt inspectie vast dat er aan een venster dat uitgeeft op de zij-ingang een paravent werd geplaatst en dat het venster van deze kamer voor de helft werd geblindeerd, waardoor inzage slechts mogelijk is door op de bank in de gang te gaan staan. De inspecteurs kijken binnen en stellen vast dat er zich een bejaarde in deze kamer bevindt. De toegang tot deze kamer is via de bureelruimte van de zaakvoerder (met als opschrift 'geen toegang voor onbevoegden'). Deze dame verklaart nog niet zo lang opgenomen te zijn in de voorziening", meldt de Zorginspectie. "Aan de inspectie werd een overeenkomst voorgelegd met vermelding 'flat noodkamer'. Deze kamer heeft een oppervlakte van ongeveer 9m² en beschikt enkel over een lavabo."

De bewoner moest gebruik maken van het gemeenschappelijk sanitair op de gang. "Het onderverhuren van delen van een assistentiewoning aan andere bewoners en de manier waarop in een noodkamer wordt voorzien is een inbreuk op de waardigheid van de bewoners", besluit het inspectieverslag. "Bovendien wordt gesignaleerd dat de zaakvoerder de bewoners zou laten meebetalen voor de aanpassingen aan de infrastructuur. Het is opmerkelijk dat er grote bedragen aangerekend worden als extra kosten voor boodschappen terwijl helemaal niet duidelijk is welke leveringen daar tegenover staan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.