Een jaar of 10 geleden is men gaan nadenken vanuit de sector en ook vanuit de overheidsadministraties om het papieren voorschrift ook digitaal aan te bieden. Daarvoor heeft men de VZW Recip-e opgericht. Deze VZW werd opgestart vanuit de sector met medeverantwoordelijkheid van alle gebruikers. Dit gebeurde in overleg met de opdrachtgever, het Riziv en met E-Health, het Belgisch Platform voor E-gezondheid. Op die manier ging men aan de slag met mensen die voortuistrevende ideën hadden zoals Theo Putzeys, Marc Nyssen (VUB), Luc Baert en later ook Dirk Broeckx.
Hoe ziet de weg eruit die Recip-e al heeft afgelegd?
De weg die Recip-e reeds heeft afgelegd is lang en hobbelig. Maar dat is nu eenmaal zo met projecten. Je begint eraan maar je weet nooit op voorhand wat je onderweg gaat tegenkomen. Toch is er gestadig aan de weg getimmerd: er is een digitaal platform opgestart en er zijn standaarden afgesproken zoals digitale formaten waaraan een elektronisch voorschrift moet voldoen. In eerste instantie was het een dubbeltje bij het wettelijk papieren voorschrift. Dat was een digitaal alternatief met dezelfde informatie die je mocht gebruiken, maar het wettig geldige was nog altijd de papieren versie. Dat heeft nog geduurd tot 2017. Tot dan hadden we twee parallelle circuits, papier officieel en het digitale was aanvullend.
Nu is het verhaal omgekeerd. Het is dus zeer belangrijk eerst proef te draaien zodat men de kinderziektes kan ontdekken en oplossen. Daarna kan je overschakelen in de praktijk. Hoewel er na de overschakeling nog steeds kinderziektes boven komen, worden zij en cours de route ook aangepakt.
Het volgend belangrijk punt was het elektronisch archief, want wettelijke digitale documenten moeten minstens 10 jaar bewaard blijven. Al die documenten moesten ook goed beveiligd worden. GDPR bestond nog niet, maar privacy natuurlijk wel.
Zo ziet het traject van Recip-e er in grote lijnen uit: van een goed idee naar een concept, naar een digitale oplossing die geleidelijk reglementair ingevoerd is.