AZ Maria Middelares behandelt prostaatkanker met radioactieve stof

Het AZ Maria Middelares Gent behandelt voortaan patiënten met uitgezaaide prostaatkanker door een radioactieve stof in de arm te injecteren. Op die manier worden de prostaatkankercellen lokaal bestraald. Het ziekenhuis is het eerste in Oost-Vlaanderen dat de therapie toepast.

De vernieuwende therapie is nuttig voor patiënten met een uitgezaaide prostaatkanker die niet reageert op klassieke hormoonremmers. De therapie kan de ziekte bij twee op de drie patiënten stabiliseren of zelfs verminderen

Prostaatkankercellen hebben prostaat specifiek membraan antigen (PSMA) op de oppervlakte van de cel. PSMA komt voor in verschillende weefsels, maar de concentratie van PSMA is bijzonder hoog bij cellen van prostaatkanker. Dat maakt het mogelijk om prostaatkanker op te sporen via een PSMA-PET-scan en te behandelen met de radioactieve stof Lutetium-177. Een behandeling die gebeurt door een gespecialiseerde oncoloog. 

De behandeling heeft nog voordelen, want ze vermindert ook botpijn en kent weinig bijwerkingen in vergelijking met andere therapieën.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frank COMHAIRE

    23 september 2021

    de zoveelste zogenaamde doorbraak in de behandeling van prostaatkanker met metastasen. En dan nog wel nagenoeg zonder nevenwerkingen. Misschien best toch even afwachten of het wel al goud is dat blinkt. "Fantastische" nieuwe behandelingen hebben in het verleden eerder ontgoocheld!