Brexit - Tekort aan zorgverstrekkers in Groot-Brittannië wordt nijpender door brexit

Het tekort aan zorgverstrekkers in Groot-Brittannië is duidelijk groter geworden door de brexit. Vooral gehandicapten die hulp in het dagelijkse leven nodig hebben, hebben problemen om gepaste hulpverleners te vinden, heeft The Observer zondag gemeld.

"Normaal werven we meer dan honderd mensen per jaar aan, nu zijn het er ongeveer 50", zei Peter Henry van de organisatie Origin, die mensen met ruggengraatproblemen aan zorgverstrekkers helpt. "Na 1 juli gingen de zaken sterk achteruit." Henry wijt dat aan het einde van het zogeheten "Settlement Scheme". Burgers van de Europese Unie die voor de brexit al lang in het land verbleven, behielden grotendeels hun rechten met dit programma. 

Sinds de brexit kunnen mensen uit de EU niet langer zonder visum in Groot-Brittannië werken. Ze moeten door een werkgever aanbevolen worden. Veel van de persoonlijk assistenten die bij gehandicapten inwonen en hen verzorgen, komen volgens Origin uit het buitenland. Ondertussen moet de organisatie regelmatig aanvragen voor zorg afwijzen, aldus Peter Henry. 

Ook Katy Etherington, die de databank PA Pool voor persoonlijke assistenten runt, zei aan de krant dat Britse sollicitanten het tekort aan Europees personeel niet kunnen opvullen.

De organisatie Disabled People Against Cuts vroeg de Britse regering al maanden geleden de immigratieregels voor de zorgsector te versoepelen. De regering wees die vraag tot dusver af.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.